PAKLENI PLAN PRIŠTINE: Evo kako planiraju da naprave vojsku i bez podrške Amerike…

Priština je, čini se, nikad bliže formiranju kosovske vojske. Posle ohrabrujuće izjave novog državnog sekretara za odbranu DŽejmsa Matisa da Bezbednosne snage Kosova moraju dobiti mandat za odbranu zemlje, čelnici privremenih institucija pokušavaju da pronađu način da zaobiđu neophodno odobrenje Srpske liste i formiraju oružane snage.

Prištinski list “Zeri” piše da je uspostavljanje kosovskih oružanih snaga veoma teško zbog toga što je za promenu kosovskog ustava potrebno odobrenje Srpske liste.

Međutim, postoji administrativna mogućnost da se preskoči ova barijera.

– Dok je uspostavljanje Kosovskih oružanih snaga veoma teško zbog toga što je za promenu ustava potrebno odobrenje Srpske liste, kosovske institucije planiraju da ojačaju Kosovske bezbednosne snage (KBS) dajući im dodatna ovlašćenja kroz amandmane na zakon o KBS – navodi Zeri.

List ističe, pozivajući se na navode analitičara, da promena tog zakona zahteva “ne više od proste većine glasova” u kosovskoj skupštini i da bi bila smatrana privremenim rešenjem dok se ne formiraju oružane snage.

Drecun kaže da SAD žele da zaokruže samoproglašenu nezavisnost Kosova formiranjem tzv. “Oružanih snaga Kosova”, i da u tom smislu treba menjati Ustav.

– To izgleda znači da će se tražiti rešenje da se izbegne prepreka u parlamentu u Prištini za formiranje te formacije, a ta prepreka je protivljenje srpskog naroda – napominje Drecun.

I Danijel Server, profesor na američkom Univerzitetu “DŽon Hopkins”, koji važi za stručnjaka za Balkan, smatra da je došlo vreme za formiranje kosovske vojske.

Server je za prištinski RTK govorio i o dijalogu Beograda i Prištine ocenivši da biti za dijalog znači podršku suverenitetu i jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova, preneo je Epoka e Re.

Prema njegovim rečima, dijalog Beograda i Prištine bi trebalo da “proizvede uravnotežene rezultate za obe strane” što se, smatra on, događalo u prošlosti.

Server tvrdi da većina ljudi na Kosovu podržava “kosovsku državnost, nezavisnost i suverenitet”.

(Tanjug)

Share this post: