PALMA ZAPRETIO: „Videćete šta će se desiti u sredu!“

Tri dana uoči sednice na kojoj će poslanici raspravljati o izboru nove Vlade i Ane Brnabić na njenom čelu, ne zna se hoće li koalicioni partneri promeniti svoj stav i ipak podići ruku za predlog Aleksandra Vučića, a Dragan Marković Palma poručuje „videćete u sredu“.

Da premijer bude domaćin i da ima decu – to traži čovek koji je nebrojeno puta i sam dokazao da domaćin ume da bude. Poslednji put Dragan Marković Palma ugostio je premijera Aleksandra Vučića, mesec i po pre nego što će Vučić postati predsednik.

– On igra i napred i pozadi. Pozadi čuva svoj gol, a napred daje golove protivničkim ekipama, kazao je 15. februara 2017. Dragan Marković Palma.

No, da li bi u sredu, „iz slobodnog udarca“, ekipa SNS-a mogla da „zatrese mrežu“ svog koalicionog partnera i da li je onda izjava da Ana Brnabić nije njegov premijer Markovićev autogol?

– Mislim da se na pitanjima glasanja za Vladu i glasanja za budžet pokazuje ko želi da podrži vladajuću većinu. Po meni, vladajuća koalicija mora, odnosno treba da glasa za Vladu jer to naprosto prirodno, valjda podržavate politiku koju ta Vlada zastupa, ne samo njena kadrovska rešenja, kaže Nebojša Stefanović.

– Ja sam u koaliciji sa SPS-om od 2008. i mnogo puta sam glasao suprotno od njih.

Valjda je demokratija da ima što više različitih partija, rekao je Palma za N1 na pitanje da li namerava da pređe u opoziciju.

Na konkretnije pitanje, da li će glasati za Anu Brnabić, Palma je odgovorio:

– Čujte, to pitanje koje vas zanima, ja sam se sa tim rodio i i ostajem pri svemu što sam rekao.

Ne pružajući jasan odgovor na konstataciju da je poruka vlasti da ide u opoziciju svako ko glasa suprotno od vladajuće većine, Marković je rekao:

– Nemojte da mi stavljate u usta nešto što nisam rekao. Videćete sve u sredu.

Prirodno je, smatra odgovorni urednik NIN-a Nikola Tomić, da oni koji ne dignu ruku da Ana Brnabić postane predsednica Vlade više ne budu deo te vlasti. Ipak, ne sumnja da će Palmina šestorka naći kompromisno rešenje u danu glasanja.

– Ukoliko Dragan Marković Palma bude bio protiv ili ne bude bio prisutan, ili bude uzdržan, mislim da postoji velika mogućnost da njegovih petoro poslanika glasa ‘za’ Vladu, čime bi Jedinstvena Srbija, na neki način, napravila kompromis, Palma bi ostao dosledan, a njegovi poslanici bi ostali deo vladajuće koalicije, samim tim i on i njegova stranka.

Hoće li i Muamer Zukorlić, predsednik Bošnjačke demokratske zajednice, ostati dosledan stavu da Brnabić nije dobar izbor za premijera jer bi ona, kako je medijima objasnio, zbog svoje seksualne orijentacije iritirala duhovna i etička uverenja apsolutne većine građana, i dalje nije jasno, pošto sandžački lider nije dostupan za komentare.

(Pravda, N1)

Share this post: