Panika u Berlinu: Turski “Sivi vukovi” spremaju još jednu tursku državu u srcu Nemačke i Evrope

turska-protest-demonstracije

Više od 20 hiljada turskih emigranata u Nemačkoj pripadaju ekstremističkoj grupi “Sivi vukovi”, koja za cilj ima stvaranje panturske države, koja bi se prostirala od Istanbula do Berlina. Napadaju Kurde, a svoju omladinu uče borilačkim veštinama i metodama ratovanja.

Ova desničarska organizacija već godinama svoje članove infiltrira u nemačke političke partije, i na taj način širi svoj uticaj, pripremajući se za “konačni napad”.

“Sivi vukovi“ pod plaštom kulturnih udruženja, vrše indoktrinizaciju i radikalizaciju omladine, zastupajući ekspanzionističe ideje.

Nemački eksperti ih označavaju kao “vukove u jagnjećoj koži” i smatraju ih daleko opasnijim od salafista, jer su skoro pa neprimećeni u javnosti.

Ideolog pokreta je Alparslan Turkes (1917-1997), osnivač desničarske stranke u Turskoj “Partija nacionalističkog pokreta” (MHP). Deklarisani cilj ovog pokreta jeste uspostavljanje “panturske nacije”.

Ta nacija, prema njihovoj predstavi, treba da zauzima prostor od Balkana preko centralne Azije do Kine i da ujedini sve “turske narode” u “velikoturskom carstvu”, u kome nema mesta za manjine i neistomišljenike.

Politički analitičari u Nemačkoj navode da “Sivi vukovi” brutalno postupaju sa protivnicima, podsećajući da su članovi te organizacije u Berlinu 2007. godine fizički napali kurdske demonstrante. Pripadnik “Sivih vukova” iz Nemačke u januaru 2013. godine u Parizu je ubio tri kurdske političarke.

Predsedavajući organizacije “Turska federacija”, odeljenja MHP-a za inostranstvo, Musa Serdar Čelebi, uhapšen je 1982. godine pod sumnjom da je u centrali te organizacije u Frankfurtu dao novac Aliju Agdži, koji je ranio papu Jovana Pavla 13. maja 1981. godine.

Nakon odsluženja 19 godina kazne u Italiji, deportovan je u Tursku, gde je odslužio drugu presudu za ubistvo Abdija Ipekčija, levičarskog novinara, kojeg je likvidirao 1979. godine.

“Sivi vukovi”, ipak, nisu zabranjeni u Nemačkoj, a krajem aprila ove godine legalno su održali skup u zakupljenoj dvorani u Oberhauzenu, na kojem je 10.000 pripadnika i simpatizera, uz isticanje nekadašnjih ratnih zastava Osmanskog carstva, pozdravilo predsednika MHP-a u Turskoj Devleta Bahčelija.

Ratna zastava nekadašnjeg Osmanskog carstva i “vučji pozdrav” – uzdignuta desna šaka sa spojenim palcem, srednjim i domalim prstom, a istureni kažiprst i mali prst, uobičajeni su simboli na skupovima “Sivih vukova”, čije je snmike moguće pronaći i na internetu.

Nemačka televizja “ZDF” prenela je anonimno svedočenje bivšeg pripadnika “Sivih vukova” a koji je ispričao da podmladak te organizacije dobija obuku u borilačkim veštinama i boksu i da su, prema nalogu starijih članova, učestvovali u raznim provokacijama i fizičkim napadima na Kurde i političke neistomišljenike.

Marvan Abu-Tama, ekspert za islam u Pokrajinskoj kriminalističkoj službi nemačke pokrajine Rajnland-Pfalc kaže da su “Sivi vukovi” desničarska i fašistički orijentisana organizacija.

On upozorava da, uprkos teroru koji provode, javnost u Nemačkoj jedva da “Sive vukove” identifikuje kao opasnost, jer oni od 1996. godine nastoje da “demokratski deluju” i zauzimanjem pozicija u institucijama “guraju” svoje ideje.

Abu-Tam upozorava da je primetno sve veće povezivanje salafista spremnih na nasilje i “Sivih vukova” i ističe da su pripadnici islamističke ćelije iz nemačkog grada Dinslakena, od kojih su mnogi poginuli u borbama u Siriji, bili radikalizovani upravo u omladinskim udruženjima “Sivih vukova”.

Služba za zaštitu ustavnosti sa sedištem u Hesenu procjenjuje da salafističkoj sceni u Nemačkoj pripada oko 8.000 pristalica, dok “Sivi vukovi” imaju najmanje 20.000.

ZDF navodi da je krovno udruženje “Sivih vukova“ u Nemačkoj organizacija “Turska federacija”, koja je osnovana 1978. godine u Frankfurtu na Majni, kao inostrano odeljenje turske stranke MHP.

U njenom članstvu nalazi se oko 160 udruženja, a tu su i Unija tursko-islamskih kulturnih udruženja (ATIB), sa oko 123 i Savez turskih kulturnih društava (ATB) sa oko 20 udruženja.

(Blic)

Share this post: