Pentagon upozorio Rusiju: Ne igrajte se sa vatrom!

Ilustracija

Robert Vork, zamenik američkog državnog sekretara odbrane upozorio je Rusiju da se „ne igra s vatrom“ u svojim pretnjama o povećanju nuklearnog naoružanja, i sugerisao da „kampanja zastrašivanja NATO alijanse neće proći“.

– Svako ko misli da uz pomoć pretnji nuklearnim oružjem drži potencijalnu eskalaciju sukoba pod kontrolom, se bukvalno igra sa vatrom. Upotreba nuklearnog oružja bila bi krajnja eskalacija – rekao je Vork, jasno aludirajući na nedavnu najavu Vladimira Putina o nabavci 40 raketa sa nuklearnim bojevim glavama.

Iako Kremlj nije uputio nikakve direktne pretnje nuklearnim oružjem, Vork je osetio potrebu da „preventive radi“ upozori Rusiju.

Doduše, predsednik Vladimir Putin je u intervjuu koji je dao u aprilu izjavio da je „Rusija spremna da svoje nuklearno oružje stavi stanje pripravnosti ukoliko bude osetila pretnju“.

NATO države 1952. godine (označene plavom bojom)…

Takođe, ruski ambasador u Danskoj je zapretio da će „Rusija intervenisati ukoliko Danska odluči da se priključi NATO paktu“.

…i NATO države 2009. godine

 

Robert Vork je izjave ruskih zvaničnika nazvao neodgovornim, i dodao da pretnje ne mogu da uplaše NATO.

 – Visoki ruski zvaničnici nastavljaju da daju neodgovorne izjave o svojim nuklearnim kapacitetima, a mi smatramo da to rade kako bi zastrašili NATO i njegove potencijalne saveznike.

Međutim, u tome nisu uspeli, čak su nam učinili i uslugu, ojačavši solidarnost među članicama Alijanse – zaključio je Vork.

(Blic)

Share this post: