Pjongjang izaziva sudbinu: Znamo da napravimo nuklearnu bojevu glavu

severna koreja vojska4

Severna Koreja saopštila je da je usavršila tehnologiju da napravi nuklearne bojeve glave, nedugo pošto je objavila da je lansirala balističku raketu sa podmornice.

Severnokorejska Nacionalna odbrambena komisija (NDC) saopštila je da sada Pjongjang ima načine da uradi upravo to – napravi nuklearne bojeve glave što je izazvalo uzbunu ne samo u Vašingtonu, Seulu i Tokiju, već i u Pekingu, prenela je agencija AFP.

Prošlo je mnogo vremena od kada smo počeli da pravimo ekstremno male i različite tipove naših sredstva za nuklearni napad. Takođe smo dostigli fazu u kojoj se garantuje najviša preciznost, ne samo kratkog i srednjeg već i raketa dugog dometa – navela je NDC koje je prenela severnokorejska državna novinska agencija KCNA.

Uprkos zabrani Ujedinjenih nacija, Severna Koreja dugo testira rakete dugog dometa, a pre samo dve nedelje, Pjongjang je saopštio da je uspešno testirala balističku raketu koja je lansirana sa podmornice.

S druge strane visoki američki vojni oficir tvrdi da je Severna Koreja mnogo godina daleko od toga da može da lansira balističke rakete sa podmornica, mada je zamenik komandanta Združenog generalštaba americke vojske, admiral Džejms Vinefeld sinoć upozorio da takve rakete bi, eventualno, mogle da predstavljaju opasnost koja se „teško otkriva“ za Japan i Južnu Koreju kao i američke snage stacionirane u regionu, dodaje AP.

Američka agencija podseća da je KCNA javila da je severnokorejski lider Kim Džong Un posmatrao test takve rakete ovog meseca. Fotografije su prikazivale raketu kako se uzdiže sa morske površine i nasmejanog Kima koji posmatra, iz daljine, na nečemu što izgleda kao plutajuća podmornica. Vinefeld je primetio da su „Severnokoreanci dali ono što njihovi urednici za video sadržaj i spin majstori žele da mi poverujemo“.

Međutim, američki admiral je i upozorio na potencijalnu pretnju u budućnosti koja povećava potrebu za regionalnu protivraketnu odbranu, navodi AP.

Pjongjang otkazao poziv Banu da poseti industrijsku zonu

Severna Koreja otkazala je poziv generalnom sekretratu Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-munu da poseti industrijsku zonu Kaesong, što je Ban primio sa „dubokim žaljenjem“.

Nikakvo objašnjenje nije dato za promenu odluke u poslednjem trenutku. Ova odluka Pjongjanga je za duboko žaljenje – naveo je Ban u Seulu, prenela je agencija Rojters.

Ban je planirao da poseti industrijsku zonu koja je zajednički poduhvat Pjongjanga i Seula i nalazi se na 10 kilometara unutar granice Severne Koreje. U Zoni posluje oko 120 južnokorejskih firmi u kojima je zaposleno 53.000 severnokorejskih radnika.

Ja kao generalni sekretar UN-a, neću štedeti ni napore za podsticanje DPRK (Severne Koreje) da se angažuje sa međunarodnom zajednicom na miru i stabilnosti na Korejskom poluostrvu i šire – dodao je Ban tokom međunarodne konferencije u Seulu gde se juče obratio okupljenima.

Ban je, preko „diplomatskih kanala“, upoznat da je Pjongjang otkazao raniji poziv za posetu industrijskoj zoni koju je, sa delegacijom stranih diplomata 2006. posetio u svojstvu ministra spoljnih poslova Južne Koreje.

Otkazivanje posete generalnom sekretaru UN-a dolazi u vreme kada su dve Koreje  ponovo upale u spor oko plata u Kaesongu, pošto je Pjongjang insistirao kod poslodavaca na povišicama plate svojim (severnokorejskim) radnicima.

(Tanjug)

Share this post: