PLENKOVIĆ SAOPŠTIO HRVATIMA: „Hrvatska je u ratu!“

Andrej Plenković

Hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak uveče obavestio je građane da se nalazimo u „hibridnom medijskom ratu u kojem učestvuje mnogo aktera“.

Učinio je to kao da izgovara nešto sasvim nevažno i uobičajeno, a novinaru, naravno, nije palo na pamet da premijeru postavi neka logična potpitanja.

Na primer: ko ratuje protiv Hrvatske, ko su saveznici našeg neprijatelja, ko je na našoj strani, odnosno na čijoj smo mi strani, kakve nam tragedije prete i zbog čega se, pobogu, uopšte ratuje?, piše hrvatski književnik i novinar Ivica Đikić, prenosi „Al Džazira Balkans“.

Opet Rusi za sve krivi…

„Ništa se od premijera, međutim, nije saznalo, osim da se nalazimo u ratu i da se taj rat vodi putem medija, što bi trebalo da podrazumeva učešće nekih ovdašnjih novinarskih kuća i novinara u antidržavnoj ujdurmi.

Premijer je dan kasnije poručio da je to nešto s čim su suočene i vlade u drugim zemljama, pa tako i Hrvatska.

Tek iz toga se, uz dosta napora, može razabrati kako je Plenković mislio na rusko informaciono širenje uticaja u područjima koja su Vladimiru Putinu geostrateški zanimljiva.

Uostalom, hrvatsko Ministarstvo inostranih poslova je, zajedno sa ministarstvima još sedam država EU, tajno pisalo visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini i zatražilo pomoć u suzbijanju ruske propagande.

Evo konteksta Plenkovićeve objave da smo u ratu. Novinari „Jutarnjeg lista“ otkrili su ugovor o tzv. roll-up kreditu između posrnulog koncerna Agrokor i američkog strvinarskog fonda Knighthead.

Iz ugovora proizlazi da taj fond – koji se jeftino domogao velike količine Agrokorovih obveznica – ima ključnu ulogu u donošenju svih važnih odluka i da ima pravo odmah i u celosti naplatiti svoj kredit aktiviranjem jemstava, ako Vlada odluči da smeni svog vanrednog poverenika u Agrokoru Antu Ramljaka.

Andrej Plenković i njegov HDZ smislili su, dakle, odbrambeni plan koji se sastoji u tome da se svako ko propituje i istražuje vladine poteze u upravljanju Agrokorom diskvalifikuje etiketom proruskog agenta u hibridnom ratu.

Šta to Rusi preduzimaju i kako? Kakve dezinformacije plasiraju i preko koga?

Ko je sve u toj ruskoj mreži i zašto? Ništa od toga, ali i to ništa trebalo bi da bude dovoljno da poverujemo da smo u ratu.

Hrvatski premijer pokušava floskulama da uveri Hrvatsku da je u ratu – samo što taj rat, eto, niko ne vidi, a onaj ko navodno vidi ne želi da kaže šta vidi – pa pod maskom vanrednog stanja i vanredne uprave u Agrokoru čini šta god hoće.

Baš kao što je nedavno poručio opozicionim zastupnicima u Saboru“, piše Ivica Đikić.

(Mediji)

Share this post: