Juče popodne bilo je više od 2.000 potpisnika. Istovremeno, kako je Danasu nezvanično rečeno, određeni lekari izloženi su pritisku zbog odluke da stave svoj potpis ispod ovog dokumenta, pa su neki od njih tako i prebačeni na druga radna mesta.

Odgovarajući juče na pitanja novinara o pritiscima na medicinare koji su podržali zahteve iz otvorenog pisma, ministar zdravlja Zlatibor Lončar kazao je da potpisnike „niko neće dirati“.

– Niko i ne sme da pomisli na to. Nismo mi neko plemensko društvo – rekao je Lončar. On se osvrnuo i na sadržaj otvorenog pisma kazavši da mu je bilo potrebno vreme da shvati šta su tačno zahtevi.

– Trudio sam se da nađem šta oni tačno traže. Oni traže da se poštuju mere koje su propisane, i u tome ću ih uvek podržati – dodao je Lončar.

O proglasu lekara juče je govorila i predsednica vlade Ana Brnabić, koja je kazala da razume frustraciju medicinskih radnika ali da se Srbija odlično nosi u borbi protiv korona virusa.

– Razumem da su ljudi koji su potpisali frustrirani, ali ne razumem kada se kaže da je zdravstveni sistem pred kolapsom. Recite mi ko nije pred kolapsom. Naš zdravstveni sistem i dalje stoji i uspeva da pruži pomoć i ne-kovid pacijentima – kazala je Brnabić, ističući da je Srbija po poslednjem rangiranju zdravstvenih sistema u Evropi među 35 zemalja na 18. mestu.

Ona je takođe rekla da se Srbija po svim parametrima bolje izborila sa kovidom od prvih pet rangiranih država, sa izuzetkom Norveške.

Tokom jučerašnjeg dana doktorima koji traže odgovornost kriznog štaba pridružili su se i drugi esnafi, pa su tako juče umetnici i advokati počeli da prikupljaju potpise podrške za neformalnu grupu medicinara Ujedinjeni protiv kovida.

Takođe, organizacija Građanski preokret iz Zrenjanina podržala je zahteve lekara, osudivši istovremeno pokušaje njihovog nipodaštavanja od strane vlasti i uvrede kojima ih izlažu tabloidi.

– U Srbiji je previše zastrašenih klimoglavaca i ćutljivih oportunista. Upravo zbog toga, oni koji dignu glas protiv bahatih moćnika, zarad rasvetljavanja istine i zaštite svoje profesije, časti i morala, zaslužuju maksimalno poštovanje i principijelnu podršku – navodi se u saopštenju Građanskog preokreta.

Potpisnica otvorenog pisma lekara, doktorka Saša Ljuština, tvrdi u poruci na Vajber grupi „Ujedinjeni protiv kovida“ da joj je direktor beogradske Klinike za ginekologiju i akušerstvo, u kojoj je zaposlena, u četvrtak naredio da napusti svoju sobu.

Otvoreno pismo Vladi Srbije objavljeno je u ponedeljak, a iza njega stoji neformalna grupa Ujedinjeni protiv korone, koja između ostalog traži da se utvrdi tačan broj obolelih i preminulih od korona virusa, kao i da se istraži da li su podaci o korona virusu u Srbiji namerno zataškavani.

U proglasu se takođe navodi da Krizni štab treba da preuzme odgovornost za štetu koju je širenje epidemije učinilo ali i da se formira novi krizni štab koji bi, kako se navodi, „činili eksperti sa dokazanim stručnim i moralnim kvalitetima“.

Na kraju, zahteva se i da se „stane na put zastrašivanju i politizaciji koji i inače, a naročito u epidemiji, ometaju dobru praksu i narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika“.

Transparentnost: Krizni štab nema zakonska ovlašćenja

Krizni štab nije zakonom uređeno telo, već savetodavno telo Vlade. Samim tim, Krizni štab ne može da donese bilo kakav obavezujući akt, već samo da daje preporuke Vladi kako dalje postupati u vezi sa epidemiološkom situacijom i epidemiološkim merama – saopštila je juče organizacija Transparentnost Srbije, dodajući da je nepoznato je zašto se Vlada odlučila da formira ovaj štab, a ne tela koja su predviđena postojećim zakonima.