Počeo trgovinski rat Rusije i Turske: Erdogan veoma žali zbog obaranja aviona

tajip erdogan turska

Nakon što su turski avioni srušili ruski vojni avion na sirijskoj granici, strasti se ne stišavaju.

Rusija i Turska s jedne strane izmenjuju teške reči (uglavnom prednjače Vladimir Putin i Redžep Erdogan), dok premijer Ahmet Davutoglu i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov daju umerenije i pomirljivije izjave. Ali, iako i jedni i drugi paze da ne dođe do novih incidenata, ipak je počeo “trgovinski” rat.

Rusi na granici vraćaju mnoge turske kamione ili ih detaljno satima pregledaju, a s carine je vraćena velika količina robe koja ne odgovara ruskim standardima i propisima, piše Jutarnji list.

Poreskne i radne inspekcije uletele su u mnoge turske kompanije u Rusiji da pregledaju papire. Iz Krasnodara, gde se održava poljoprivredni sajam, deportovano je čak 39 turskih poslovnih ljudi zbog “problema s ruskim migracijskim vlastima”, a prema nekim izvorima, i deo turskih turista nije pušten u Rusiju, iako među tim zemljama vlada bezvizni režim – neki nagađaju da bi to moglo da se ukine.

Ruska agencija Interfaks javila je kako su ruski izvoznici pšenice obustavili dalje isporuke za Tursku, a sve ruske turističke agencije odustale su od organizacije putovanja u Tursku i navodno će im država iz proračuna refundirati gubitke.

Prema podacima ruske useljeničke službe, trenutno u Rusiji, s radnom dozvolom, boravi 87.680 turskih radnika, a više od jedne hiljade njih su građevinski radnici. Jedna od najvećih turskih građevinskih kompanija u Rusiji, „Enka“, može da zapadne u problem. Naime, samo u 2014. godini kompanija je ugovorila građevinskih poslova za više od 400 miliona dolara, a samo od izdavanja kancelarijskog prostora zarađuje godišnje oko 100 miliona dolara.

Turske kompanije trenutno u Rusiji grade najveći broj objekata, poput najviših nebodera u moskovskom poslovnom središtu „Moscow city“ – toranj Istok i toranj Evolucija, kao i na infrastrukturi za potrebe Svetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji 2018. godine.

Ministar građevinarstva Rusije Mihail Menj rekao je da ne isključuje mogućnost da se turske građevinske firme povuku s ruskog tržišta. Osim toga, neki listovi navode da se može očekivati prekid platnog prometa između dveju zemalja. A Rusija razmatra mogućnost ograničenja ili potpune zabrane korištenje ruskih luka za turske brodove, kao i zabranu korištenja ruskog vazdušnog prostora za turski civilni avio-prevoz.

U Moskvi položen kovčeg u kom je ležala lutka s Erdoganovim likom

Mladi aktivisti naklonjeni Kremlju položili su u petak kovčeg u kom je ležala lutka s likom turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana nedaleko od zgrade turskog veleposlanstva u Moskvi, dok u Rusiji tutnji bes protiv Ankare, čije su oružane snage srušile ruski avion.

„Predvodnici omladine stranke Rodina danas su blizu ambasade položili kovčeg s lutkom na naduvavanje s likom predsednika Erdogana koji simbolizuje tursku politiku“, objavila je ta stranka u saopštenju.

Dvadesetak aktivista je učestvovalo u akciji tokom koje su položena i dva buketa cveća s natpisima „Neprijateljima Rusije“ i „Marionetama Sjedinjenih Država“, stoji u saopštenju. Gradska uprava Moskve nije izdala odobrenje za tu akciju, a policija je privela dvojicu organizatora, ali je morala da ih pusti jer kao zastupnici u gradskoj skupštini imaju imunitet.

Na Krimu je grupa mladih u petak zapalila lutku s likom Erdogana na glavnom trgu Simferopola. U Salekhardu, na ruskom dalekom severu, na pročeljima nekolicine zgrada istaknuti su transparenti kojima se poziva na bojkot turskih proizvoda i putovanja u tu zemlju.

(BKTVNews)

Share this post: