Počinje nezapamćen rat: Rusija, Amerika i EU protiv 40 sponzora Islamske države!(VIDEO)

putin obama savetnici sastanak turska

Francuska je u ratu, a oni koji su sponzorisali napad u Parizu moraju da znaju da su njihovi zločini dodatno učvrstili odlučnost Francuske da se bori i da ih porazi, poručio je danas francuski predsednik Fransoa Oland, a ovo je drugi put da francuski lider pominje reč „rat“.

Oland je, u govoru pred parlamentom, rekao da su teroristički napadi, u kojima je u petak u Parizu poginulo 129 ljudi, isplanirani u Siriji, organizovani u Belgiji, a izvršeni u Francuskoj.

„Sirija je postala najveća fabrika terorista“, istakao je Oland.

„Protiv nas se bori džihadistička vojska zato što je Francuska zemlja slobode i domovina ljudskih prava“, istakao je Oland.

On je kazao da Francuska „nije u ratu civilizacija zato što te ubice nisu nikakva civilizacija“.

„Naša demokratija je u prošlosti porazila neprijatelje koji su bili mnogo jači od ovih kukavica“, istakao je Oland.

Oland je najavio da će se sastati sa liderima SAD i Rusije, Barakom Obamom i Vladimirom Putinom, kako bi razgovarali o udruživanju snaga u cilju uništenja Islamske države.

Oland je na vanrednom sastanku gornjeg i donjeg doma francuskog parlamenta u Versajskom dvorcu rekao da je zatražio sastanke sa Obamom i Putinom, ali nije naveo da li planira da se sa Putinom i Obamom odvojeno ili zajedno, prenela je agencija AP.

On je dodao kako želi da razgovori budu održani „kako bismo ujedinili snage i postigli rezultate, što je davno trebalo da bude ostvareno.“

Oland: Ujedinimo se!

Francuski predsednik je pozvao na „ujedinjenje svih onih koliko mogu da se bore protiv terorističke vojske u okviru jedinstvene koalicije“.

Ukoliko se planovi Olanda ostvare i njegova inicijativa bude usvojena, to će značiti da na delu imamo globalni sukob, odnosno, treći svetski rat. Na jednoj strani će biti „demokratski svet“, a na drugoj „džihadistički kalifat“.

Mnogi analitičari definišu da bi potencijalno pravljenje široke koalicije protiv Islamske države zapravo bio svojevrsni verski rat u kojem bi na jednoj strani bili hrišćani, a na drugoj muslimani, ali većina svetskih lidera percipira sukob sa Islamskom državom kao isključivo sukob sa snažnom terorističkom grupom koja gazi sve tekovine civilizacije pred sobom.

Argument u korist druge percepcije je taj što postoje veliki lideri islamskog sveta koji zagovaraju žestoku borbu protiv Islamske države, a među njima je i Ramzan Kadirov, prvi čovek Čečenije.

Sam Putin je u nekoliko navrata isticao da „Islamska države nema nikakve veze sa islamom“.

Francuski predsednik je najavio i da će predlog zakona kojim će vanredno stanje biti produženo na tri meseca biti dostavljen parlamentu u sredu.

Oland je naveo da će Francuska „intenzivirati akciju u Siriji“ i da će oni biti nastavljeni narednih nedelja.

Posle njegovog govora su svi poslanici zapevali francusku himnu Marseljezu.

Ko su tih 40 „veličanstvenih“!?

Teroriste u Siriji finansira oko 40 zemalja, među kojima su i neke od članica G20, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

„Kako smo ustanovili, finansiranje dolazi iz 40 zemalja, među kojima su i neke zemlje članice G20″, rekao je Putin novinarima, dodajući da je ovo pitanje bila tema razgovora samita grupe 20 najrazvijenih ekonomija sveta u Antaliji u Turskoj.

Putin je rekao da je razgovarano o neophodnosti implementacije rezolucije Saveta bezbednosti UN, usvojene na inicijativu Rusije, o sprečavanju finansiranja terorizma i ilegalne trgovine umetnina koje su teroristi opljačkali na zaposednutim teritorijama, prenela je agencija Tas s.

„Predočio sam primere, bazirane na osnovu naših podataka o tome kako individue finansiraju različite jedinice Islamske države“, kazao je Putin.

Putin je istakao da je neophodno što hitnije obuzdati ilegalnu trgovinu nafte Islamske države.

„Pokazao sam našim kolegama fotografije koje jasno pokazuju nivo ilegalne trgovine nafte i naftnih derivata“, dodao je Putin.

Putin je rekao da sada nije pravo vreme za iznošenje procena koja zemlja je više, a koja manje efikasna u borbi protiv Islamske države, naglasivši da je sada neophodan ujedinjeni međunarodni napor protiv terorističke grupe, prenela je Raša tudej.

Postavlja se pitanje da li će protiv ovih 40 zemalja biti uvedene sankcije i da li će te zemlje biti blok koji će stati nasuprot široke koalicije koja je sve izvesnija, a koja će po svemu sudeći biti napravljena zajedničkom inicijativom Rusije, Amerike i vodećih zapadnih zemalja.

Rezolucija u UN koju predlaže Putin mogla bi biti početak sukoba sa tih 40 zemalja za koje Putin otvoreno tvrdi da stoje iza Islamske države.

(Tanjug / Pravda)

Share this post: