PONOVO ZAPALjENA VATRA OKO ĐINĐIĆEVOG UBISTVA SE RASPLAMSAVA: Konačno se oglasio i Čeda!

cedomir-jovanovic03

Lider LDP Čedomir Jovanović kaže da mu je „morbidna“ ideja podrške inicijativci SRS oko rasvetlјavanja političke pozadine ubistva Zorana Đinđića.

On smatra da ima dovolјno prostora da se istina o političkoj pozadini ubistva Zorana Đinđića istraži bez uplitanja predsednika SRS Vojislava Šešelјa koji, kako kaže, sigurno neće doprineti njenom utvrđivanju.

„Naprotiv, on (Šešelј) samo koristi tu živu ranu koja postoji u našem društvu kako bi izbegao deo svoje odgovornosti za ono sto je radio i kako bi s druge strane vodio obračune sa svojim političkim protivnicima.

Ne mislim tu na sebe“, rekao je Jovanović novinarima u parlamentu.

Povodom incijative radikala da se formira anketni odbor u vezi sa ubistvom i političkom pozadinom ubistva premijera Zorana Đinđića, Jovanović je rekao da LDP neće glasati za tu inicijativu i neće dozvoliti Šešelјu da tako nešto radi.

Jovanović kaže da svaka okolnost u vezi sa ubistvom Đinđića treba da se istražuje u pravosudnom sistemu zemlјe, ali ne u ovakvoj skupštini.

Kaže da Šešelјa smatra veoma odgovornim za okolnosti koje su dovele do ubistva Đinđića, te da zbog činjenice da je Šešelј bio u Haškom tribunalu nije bilo moguće voditi protiv njega istragu na osnovu dokaza koji su prikuplјeni u periodu vanrednog stanja kako bi se rasvetlila njegova uloga i u samom atentatu.

„Po povratku Šešelјa u Srbiju pre dve godine tražio sam od tužilaštva da zaustavlјenu istragu ovog puta nastavi s obzirom da su se okolnosti promenile i da je Šešelј dostupan našim pravosudnim organima“, kaže lider LDP.

Što se tiče rasvetlјavanja političke pozadine ubistva Đinđića, Jovanović je rekao da je to večna obaveza LDP, ali i lјudska dužnost svakog pristojnog čoveka u ovoj zemlјi.

„Moguće je to uraditi. Pre ili kasnije će do toga doći“, kaže Jovanović.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku u našem pravosuđu su aktivne dve inicijative, jedna je predistražni postupak koji se vodi na osnovu krivične prijave koju je advokat Srđa Popović podneo u ime majke i sestre Zorana Đinđića.

S druge strane, dodaje, pobuna nekadašnje JSO i sudski postupak koji je vođen, a vraćen na početak zbog promene sudskog veća, takođe je jedan od načina da se efikasno uđe u „tu crnu pozadinu 12. marta i sve rasvetli“.

(Tanjug)

Share this post: