PORAZNO: Srbija po korupciji gora i od Ruande!

korupcija-mito07

Naša zemlja našla se na 71. mestu po korumpiranosti, u regionu su samo BiH i Albanija gore od nas, a u svetu smo u rangu sa Zambijom, Tunisom, Indijom i Mongolijom.

Srbija je korumpiranija od svih zemalja Evropske unije, ali i od afričkih i južnoameričkih „banana“ država, i po indeksu korupcije nalazi se u rangu Zambije, Tunisa, Indije i Mongolije, pokazalo je godišnje istraživanje organizacije „Transparensi internešenal“.

S indeksom percepcije korupcije 40 i dalje smo visoko korumpirana zemlja i nalazimo se na 71. mestu od 168 zemalja sveta. Ruanda je na 44. mestu, a u regionu su od nas gore samo BiH i Albanija.

Stagniramo

Inače, po indeksu korupcije najbolji rezultat iznosi 100, a najgori nula. U odnosu na prošlogodišnji izveštaj, Srbija je smanjila svoj indeks sa 41 na 40 i skočila za sedam lestvica na rang-listi, mada je tada u istraživanju učestvovalo sedam zemalja više.

Predstavnici organizacije „Transparentnost Srbija“ (TS) upozoravaju da već 15 godina naša zemlja spada u one sa veoma rasprostranjenom korupcijom.
– Ovakav rezultat teško može biti iznenađenje kada se ni osnovni strateški dokumenti za suzbijanje korupcije Nacionalna strategija i Akcioni plan iz 2013. ne sprovode dosledno, a nema odgovornosti za kršenje propisanih rokova i obaveza – ocenjuju iz TS.

Drugu godinu zaredom Danska je zemlja s najnižom korupcijom na svetu, najkorumpiraniji je Sudan, a najveći porast korupcije je lane zabeležen u Brazilu.

Bez rezultata

– Sve zemlje gde smo i mi, gde je indeks korupcije ispod pet, smatraju se, nažalost, hronično koruptivnim. Sad smo tu bliži afro-azijskim zemljama nego skandinavskim i zapadnoevropskim.

Taj žar političara da brzo reše problem rezultirao je u nekim masovnim akcijama, ali bez većih efekata – naveo je predsednik TS Vladimir Goati.

On je dodao da je korupcija u Srbiji raširena jer država raspolaže ogromnom svojinom.

– Država bi trebalo da pusti privatni sektor da radi. Smanjenje državne svojine i javnih preduzeća bilo bi od ogromne društvene koristi – ocenio je Goati.

Dno
NAJVIŠE KORUMPIRANI

Rang – Država
168. Somalija
167. Severna Koreja
166. Avganistan
165. Sudan
164. Južni Sudan
76. Zambija/Tunis/Indija
72. Mongolija

Činjenice
FAKTORI KORUPCIJE

borba protiv korupcije bez sudskog epiloga
manjak prevencije
netransparentnost u donošenju odluka
odbijanje vlasti da obelodani dokumente
ugovori bez nadmetanja
partijski uticaj na javni sektor
nepotrebne procedure

Balkan
Rang – Država

50. Mađarska
50. Hrvatska
58. Rumunija
61. Crna Gora
66. Makedonija
69. Bugarska
71. Srbija
76. Bosna
88. Albanija
103. Kosovo

(Kurir)

Share this post: