POSKUPEO OGREV: Kubik drva nikada nije bio skuplji!

Cene skočile zbog hladnoće

foto-ilustracija: pixabay

Cena ogrevnog drveta poslednjih nedelja povećana je za 10 do 20 evra, te iznosi od 40 do 60 evra ili od 5.000 do 7.000 dinara.

S obzirom na to da je slična situacija i s ugljem, da su računi za struju, opravdano ili ne, mnogima duplirani, mnogi se pitaju koliko će ih koštati ova grejna sezona.

Ko se na vreme snabdeo, drvo je plaćao 30 do 40 evra po kubiku, ali se zbog ledenog januara situacija promenila, pa je cena povećana 50 do 70 odsto.

I oni koji su na vreme razmišljali imaće problem jer su zbog hladnoće potrošili mnogo više nego što su planirali, pa će u nekom trenutku morati da obnove zalihe.

Marko Jović iz Beograda bavi se trgovinom drvetom tako što širom Srbije otkupljuje drvo na veliko, a onda ga opet na veliko i prodaje.

– Cena se, kao i kod druge robe, formira u odnosu na ponudu i tražnju. Sada je cena koliko prodavac kaže, jer je takvo vreme. Ko sad ima drvo, može da namlati pare – rekao je Marko.

– Drva nema nigde u Srbiji, niko me nedeljama nije zvao da nešto proda. Čuo sam da je u Raškoj cena na malo 50 evra. U Beogradu je 60 evra, a pre nevremena je bila 40. Nestašica je, čujem da se ljudi žale da im prodavci obećavaju da će im doterati, a to se nedeljama ne dešava. Glavni razlog su vremenski uslovi. Ne može mehanizacija da uđe u šumu, ne može da se izvuče ni ono što je posečeno. Sneg, led – objašnjava on.

On smatra da će za 15 do 20 dana biti potpuno drugačija situacija, kad se vreme popravi. Tada drva neće nikome biti potrebna, pa će i cena ići dole.

Pre desetak dana sirovi ugalj „kolubara“ i „kovin“, koji su i najjeftiniji, nisu mogli da se nađu na stovarištima. Situacija se prethodnih dana malo popravila, ali i dalje nije sjajna.

Na stovarištima kažu da bi dnevno mogli da prodaju i sto tona, kao i da se isporuke proizvođača čekaju 10-15 dana, a u EPS poručuju građanima da direktno od njih kupe ugalj.

Razloga za spokoj nemaju ni oni koji se greju na gas jer su se pojavile informacije da će gas poskupeti za 14 odsto.

Dušan Bajatović, direktor „Srbijagasa“, izjavio je da gas za sad neće poskupeti, mada bi do toga moglo da dođe ako bi se poštovala metodologija i formule za izračunavanje.

– Javićemo na vreme –  poručio je Bajatović.

U Leskovcu je cena kubika 50 evra, a prethodno je bila maksimalno 35. Cena u Smederevu je i dalje 5.200 dinara. Nestašica je i u Novom Sadu, a cena je oko 4.500 dinara.  U Beogradu je kubni metar u novembru bio 40 evra , a sada je i više od 60.

(Telegraf.rs)

Share this post: