Posle parlamentarnih izbora, Ciprasova Siriza ponovo na čelu Grčke

cipras1

Grci su, većinom glasova, na vanrednim parlamentarnim izborima ponovo ukazali poverenje levičarskoj Siriza bivšeg premijera Aleksisa Ciprasa.

Siriza je osvojila 35,47 odsto glasova u odnosu na opozicionu Novu Demokratiju koja je dobila 28,09 odsto poverenja, pokazali su rezultati na osnovu 99, 44 odsto prebrojanih glasova.

Prema podacima grčkog Ministarstva unutrašnjih poslova, Siriza ima 145 poslaničkih mesta u parlamentu, opoziciona koalicija Nova demokratija 75, slede Zlatna zora sa 18 mesta pošto su osvojili 6,99 odsto podrške, Pasok koje je osvojio mesto manje od nacionalista sa 6,28 dobijenih glasova.

Znatno manje imaju komunisti sa 5,55 odsto glasova i 15 mesta u prlamentu, Nezavisni Grci koalicioni partner Sirize u prethodnoj vladi ima 10 mesta sa 3,69 glasova i Unija centralista ima devet mesta sa osvojenih 3,43 odsto glasova, prenela je jutros agencija Rojters.

Odziv na izborima je bio 55,4 odsto, manje nego na januarskim izborima bio 63,6 odsto.

Cipras je juče na trećem ključnom glasanju u Grčkoj ove godine, posle izbora u januaru i referenduma u julu – ponovo izašao kao pobednik i tako će drugi put ove godine, ponovo dobiti mandat za formiranje vlade.

Cipras je, u prvom obraćanju po proglašenju pobede poručio da je Siriza dobila nov četvorogodišnji mandat za oporavak zemlje, ali da on neće doći pomoću magije, već pomoću teškog rada.

parthenon grcka atina

„Postigli smo ogromnu pobedu, to je narodna pobeda. Žestoko smo se borili. Grčki narod nam je dao jasan četvorogodišnji mandat za borbu“, rekao je Cipras obraćajući se vatrenim pristalicama u centru Atine.

„U Evropi danas, Grčka i grčki narod postali su sinonim za otpor i dostojanstvo i ova borba će se nastaviti još četiri godine“, istakao je Cipras.

„Čekaju nas teškoće, ali smo takođe na čvrstom tlu. Iz te bitke nećemo se oporaviti magijom, već samo sa teškim radom“, poručio je lider Sirize.

Britanski „Gardijan“ navodi da je očigledno da Cipras ima takav nivo političke trajnosti koji bi mali broj ljudi predvideo, a da veliki deo grčkog društva pokazuje neverovatno strpljenje prema njemu.

Dok se prethodnih nedelja činilo da će izbori biti neizvesni, ispostavilo se da se lider Sirize „samo lagano prošetao“, piše britanski list.

Nemački „Zidojče cajtung“ ocenjuje da je Cipras učinio nezamislivo: prihvatio paket štednje i ne samo da je politički preživeo, već je sa Sirizom osvojio nov mandat.

Grčka već ima iskustva sa politikom štednje. Prvi paket pomoći je 2011. godine koštao vlasti šefa Pasoka Jorgosa Papandreua, a drugi Antonisa Samarasa iz Nove demokratije.

(Tanjug)

Share this post: