Potpisan ugovor za „Beograd na vodi“ vredan 3,5 milijardi evra

Beograd na vodi - Kula Beograd

Projektom „Beograd na vodi“ predviđeno je da se na površini od oko 177 hektara izgradi više od milion kvadratnih metara stambenog prostora i oko 750.000 kvadratnih metara poslovnog i komercijalnog prostora.

U Beogradu je danas potpisan Ugovor o zajedničkom ulaganju u projekat “Beograd na vodi“, čija je vrednost oko 3,5 milijarde evra, a koji bi trebalo značajno da pokrene srpsku privredu, uposli građevinsku industriju i obezbedi nova radna mesta.

Ugovor su potpisali potpredsednik vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, predsednik Upravnog odbora kompanije “Igl Hils” Mohamed Alabar iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i direktor “Beograda na vodi” Aleksandar Trifunović, a ceremoniji potpisivanja prisustvovao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

– Beograd radi sve što može danas, da ne bi ostavio za sutra, jer su sutra neki novi izazovi. Uz ovaj projekat će budućim generacijama ostaviti moderniji, lepši i otvoreniji Beograd i Srbiju. Srbija i Beograd grade i ovo je velika mogućnost da zaposlimo građevinsku, mašinsku i svaku drugu industriju –  izjavila je ministarka Zorana Mihajlović.

Tim projektom predviđeno je da se na površini od oko 177 hektara izgradi više od milion kvadratnih metara stambenog prostora, oko 750.000 kvadratnih metara poslovnog i komercijalnog prostora, više od 62.000 kvadrata javnih sadržaja kao što su vrtići, škole, ustanove kulture, socijalne i zdravstvene zaštite i oko 242.000 kvadrata novih zelenih površina.

Ti kapaciteti omogućavaju da na tom prostoru bude više od 13.000 zaposlenih i više od 17.000 stanovnika.

Osnovni elementi ugovora, koji, prema rečima gradskih čelnika, “podrazumeva da celokupan trošak finansiranja projekta i rizici snosi investitor”, biće predstavljeni javnosti u zgradi obnovljene Beogradske zadruge, čiju je rekonstrukciju takođe finansirao arapski partner.

– U radu na ovom projektu dobar uticaj može da bude i to što ćemo da pokažemo nove tehnike izgradnje i dizajn, što će biti zanimljivo. Mislim da je naša obaveza ono zašta smo se i opredelili, a to je da oživimo ovaj deo Savamale ispred naše firme i Vlade Srbije. Obećali smo vladi da ćemo na ovom projektu koristiti najnaprednije tehnike i dizajn i to ćemo i uraditi – poručio je Mohamed Alabar, prvi čovek “Igl hilsa”, kompanije partnera na projektu iz UAE.

Prema rečima nadležnih, Republika Srbija, odnosno Grad Beograd, ne investiraju ništa, osim uinfrastrukturu do granice projekta, što bi i inače uradili.

– Ovo je važan dan za Beograd i Srbiju i početak ostvarenja višedecenijskog sna da se Beograd spusti na ovaj deo reke Save i da krenemo sa izgradnjom ovog značajnog projekta koji će promeniti perspektivu, život u Beogradu i budućnost ovog grada, ali i doprineti pokretanju naše građevinske industrije, privrede, zapošljavanju i otvaranju novih radnih mesta. Zato je važan – rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali nakon potpisivanja ugovora.

Izgradnja prvih objekata u “Beogradu na vodi” počeće, prema najavama gradskih funkcionera, na leto ove godine, i to će biti dve stambene kule koje su premijerno prikazane u Kanu, na najvećem svetskom sajmu nekretnina.

Potpisivanju ugovora za “Beograd na vodi” prethodilo je usvajanje “lex specialisa” koji se odnosi na taj projekat, raščišćavanje terena za gradnju, ali i kritike dela stručne javnosti, pojedinih opozicionih stranaka i nevladinih organizacija.

Leks specijalisom se “Beograd na vodi” definiše kao projekat od posebnog značaja za Srbiju i Beograd, a Srbija i Grad Beograd imaju sva prava, obaveze i odgovornosti korisnika eksproprijacije predviđene zakonom kojim se uređuje eksproprijacija.

Za eksproprisanu nepokretnost vlasnik ima pravo na naknadu koja ne može biti niža od tržišne vrednosti nepokretnosti, a vlasnik nepokretnosti je dužan da se izjasni u roku od osam dana od dana dobijanja predloga za eksproprijaciju.

Prema rečima gradonačelnika Beograda, eksproprijacija zemljišta na prostoru gde će se graditi “Beograd na vodi” već je krenula i taj proces biće završsen u naredna dva do tri meseca. Do sada je srušeno 188 od 246 objekata i raseljena je 101 porodica.

Inače, 16. marta ove godine počela je registracija zainteresovanih za stanove u dve kule u okviru “Beograda na vodi”, kako bi investitor “osetio tržište” i video koliko je zainteresovanih i za koje vrste stanova.

Prema rečima gradonačelnika, interesovanje za stanove u okviru projekta i dalje je izuzetno veliko, a samo za prva dva dana stiglo je više od 1.500 prijava.

Premijer Vučić je juče istakao da je projekat “Beograd na vodi” velika šansa za Srbiju i za veliki broj preduzeća.

– Mi ćemo se fokusirati da angažujemo najveći broj srpskih kompanija i verujemo da ćemo mnogo toga da napravimo – naveo je Vučić.

(Tanjug)

 

Share this post: