Potvrđeno: General Tolimir dobio doživotnu u Hagu!

Zdravko-Tolimir

Tolimir je bio prisutan i u Srebrenici i Žepi u julu 1995. kad je izvršen taj zločin i ne samo da je znao šta se dešavalo u tom gradu nego je delio genocidnu nameru i lično predlagao ubijanje izbeglica, a potom pomagao u prikrivanju zločina, utvrdile su sudije

Generalu Zdravku Tolimiru žalbeno veće haškog tribunala potvrdio je kaznu doživotnog zatvora za genocid u Srebrenici. Tolimir je bio je pomoćnik za obaveštajno bezbednosne poslove nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, kome se takođe sudi u Haškom tribunalu.

General je uhapšen krejem maja 2007. godine.

Sudsko veće je 2012. godine većinom glasova ustanovilo je da je Tolimir bio član takozvanog zajedničkog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bio ubistvo muslimanskih zarobljenika iz Srebrenice i proterivanje civila sa tog prostora.

Tolimir je bio prisutan i u Srebrenici i Žepi u julu 1995. godine kad je izvršen taj zločin i ne samo da je znao šta se dešavalo u tom gradu nego je delio genocidnu nameru i lično predlagao ubijanje izbeglica, a potom pomagao u prikrivanju zločina, utvrdile su sudije.

Na višegodišnje kazne zatvora osuđeno je još desetak oficira VRS-a uključujući i one koji su priznali krivicu.

(Tanjug)

Share this post: