Pouzdano i efikasno: Srbiji rapidno raste kredibilitet namenske industrije u svetu

namenska vojna industrija oruzje srbija2

Po objašnjenju državnog sekretara u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Stevana Nikčevića, izvoz oružja u Srbiji na konstatnom je nivou i iznosi 650 miliona dolara godišnje.

“U poslednje tri do četiri godine je primetan porast tražnje za tom vrstom robe na svetskom tržištu”, kazao je Nikčević na javnoj prezentaciji rezultata ostvarenih tokom realizacije Programa jačanja kontrole prometa naoružanja u zemljama Zapadnog Balkana.

“Srbija je najveći proizvođač i trgovac naoružanjem i vojnom opremom u ovom regionu, ali i robom dvostruke namene.

Takođe, Srbija je jedan od najznačajnijih izvoznika te vrste robe u jugoistočnoj Evropi i ima široku paletu proizvoda i konkurentske prednosti na kojima treba i dalje raditi”, istakao je on.

To je pozicija koja obavezuje našu industriju, ali i našu državu, da bude odgovorna prema svom industrijskom sektoru, ali i prema partnerima u svetu koji traže da procedura izvoza i uvoza bude transparentna.

Po njegovim rečima, poslednjih godina najznačajniji spoljnotrgovinski partneri Srbiji su, kada je reč o izvozu oružja i vojne opreme, SAD i brojne zemlje Bliskog istoka.

Ekonomista Miroslav Zdravković je, na osnovu podataka iz STO-a i drugih organizacija koje prikupljaju podatke o spoljnoj trgovini iz gotovo svih zemalja u svetu, izračunao udeo Srbije u svetskom izvozu proizvoda u toku 2014. godine i zaključio da smo na petom mestu na listi izvoznika baruta. I to, kako je naveo, iza SAD, Kanade, Nemačke i Švajcarske, a ispred Belgije, Finske i Japana.

“Srbija je povećala izvoz 125 odsto u samo četiri godine te je povećala svoj udeo u svetskom izvozu baruta s 2,5 odsto u 2010. na 4,6 odsto u 2014. godini”, zabeležio je Zdravković.

“Ako naša namenska industrija nastavi ovako vredno da radi, preteći ćemo i Švajcarce i Nemce”, dodaje on.

Njegova računica pokazuje da je izvoz povećan sa 6,2 miliona evra u 2010. godini na 13,9 miliona evra u 2014, a količina je povećana s 587 tona na 975.

“Prosečna izvozna cena povećana je s 10.520 evra po toni u 2010. na 14.251 evra po toni lane, i Srbija se približila prosečnoj svetskoj ceni. Dok je 2010. godine bila 29 odsto ispod prosečne svetske cene, u prošloj godini bila je niža samo 13 odsto.

Nadajmo se da će u narednim godinama biti i iznad prosečne svetske cene”, zaključio je Zdravković.

Da bismo se borili na svetskoj pijaci, mora se znati i ko su nam glavni protivnici, to jest konkurenti, a njih će svakako biti dosta. Uz velike sile, tu su i zemlje u usponu iz bližeg i daljeg okruženja.

“Glavnu konkurenciju u budućnosti praviće nam Turska, koja je povećala izvoz 29 puta, zatim Južna Afrika – 19,8 puta, Rusija – 7,3 puta i Kina – 3,5 puta”, smatra Miroslav Zdravković

(Dnevnik)

Share this post: