Predsednica Argentine kod Putina: Da li je u planu tajni savez protiv Britanije?

Saradnja sa Rusijom

U trenucima kada se Rusija nalazi na udaru brojnih zapadnih država, na čelu sa SAD i EU, svaki prijatelj i saveznik je od krucijalnog značaja.

Vladimir Putin to vrlo dobro zna, i veoma pametno jača veze sa prijateljski nastrojenim zemljama i njihovim šefovima. Danas će u Kremlju ugostiti predsednicu Argentine Kristinu Fernandez de Kiršner.

Vladimir Putin i Kristina Kiršner dele mnogo zajedničkih stavova, a saradnju dve države danas će dodatno učvrstiti potpisivanjem nekoliko sporazuma o isporuci gasa i nafte. Ono što ih dodatno povezuje jeste animozitet prema spoljnoj politici Velike Britanije.

Poznato je koliko Argentinci ne simpatišu Britance, još od rata oko Foklandskih ostrva, ili Malvina, kako ih u Argentini nazivaju. Kiršnerova ne krije aspiracije da Britaniju istisne sa ove, kako kaže „argentinske zemlje“.

Sa druge strane, Vladimir Putin Britance vidi kao glavnog pokretača i inicijatora svega lošeg što se događa Rusiji, na čelu sa ekonomskim sankcijama i medijske propagande oko konflikta u Ukrajini.

Prošle godine, Vladimir Putin je imao jednu veću turneju po Latinskoj Americi, gde je Sjedinjenim Državama i Evropskoj uniji jasno stavio do znanja da Rusija ima svoje saveznike širom sveta. Ovaj potez ruskog predsednika neodoljivo podseća na hladnoratovsku praksu, kada su SSSR i SAD u jeku međusobne konfrontacije „vrbovale“ saveznike širom sveta.

Putin je kroz tesnu saradnju sa Brazilom, Kubom i Argentinom pokazao da sankcije Zapada nisu poljuljale Rusiju u meri u kojoj se to možda očekivalo, te da za „svaki problem postoji rešenje“. Jednostavno se okrenuo ekonomskim partnerima van „zapadne sfere“, kako je to jednom prilikom naglasio.

Sprema se ruski Majdan?

Jedan od mnogobrojnih sporazuma koje su dve zemlje potpisale, iako to zvanično nije potvrđeno, jeste razmena 12 ruskih bombardera za argentinsku govedinu i pšenicu. na taj način bi Rusija potpuno obezvredila sankcije EU na tom polju.

Iako su i zvanični Buenos Ajres i Moskva demantovali ovu razmenu, to nije sprečilo Britance da momentalno ulože 180 miliona funti u jačanje vojske na Foklandskim ostrvima.

Uprkos obostranom demantiju, jasno je da veze Rusije i Argentine jačaju iz dana u dan, što potvrđuje i današnji sastanak šefova dveju država. Očekuje se da će Putin i Kiršnerova potpisati niz sporazuma o trgovini, vojnoj saradnji, komunikaciji i energetici.

Očekuje se saradnja Gasproma i argentinske državne naftne kompanije „YPF“, o isporuci ruskog gasa ovoj južnoameričkoj državi.

„Britanija, SAD i EU da prestanu sa politikom dvostrukih aršina“

Predsednica Argentine je u nekoliko navrata kritikovala SAD i EU, govoreći kako je „njihova politika prepuna dvostrukih standarda“, i osudila njihovu propagandu i „huškačku retoriku“ povodom pripajanja Krima Rusiji.

– Ne priznajete rezultate referenduma na Krimu, teritorije odmah pored Rusije, ali zato priznajete referendum na Fokandskim ostrvima, 13 hiljada kilometara udaljenih od Britanije. Dvostruki aršini su očigledni – kritikovala je Kiršnerova politiku EU prilikom svoje posete Parizu i razgovora sa predsednikom Olandom.

Ona je tom prilikom dodala da „EU i SAD moraju da poštuju prava svih ljudi na svetu i prema njima se odnose isto, a ne kako to njima odgovara“.

Nakon njenog govora, Vladimir Putin ju je lično nazvao telefonom i zahvalio se na rečima podrške.

(Blic)

Share this post: