Predsednik Češke: „Rusi da plate Krim, to je gotovo, a slučaj Kosova…“

Intervju

foto: Tanjug

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio u Savetu Evrope da je ruska aneksija Krima svršen čin, a da je u slučaju Kosova primenjen princip dvostrukih aršina.

Govoreći o Rusiji i Kirmu, Zeman je predložio da Rusija Ukrajini za izgubljeno poluostrvo isplati odštetu, bilo novčanu bilo u sirovinama.

Češki predsednik je tokom debate nakon svog govora na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope istakao da je ruska aneksija Krima svršen čin i citirao mišljenje bivšeg nemačkog predsednika Joahima Gauka da bi vraćanje Krima Ukrajini izazvalo evropski rat.

Direktni razgovori Rusije i Ukrajine bi mogli da vode do isplate kompenzacija Ukrajini za izgubljeni Krim, bilo novčane, bilo u sirovinama, predložio je predsednik Zeman, naglasivši međutim, da je to samo njegovo lično mišljenje.

Zeman je povodom Krima pomenuo ponovo otcepljenje Kosova čiju nezavisnost je deo međunarodne zajednice priznao i upozorio da je to očigledan primer primene dvostrukih aršina, budući da je Zapad nezavisnost Kosova priznao, a otcepljenje Krima nije, javlja češki radio.

(Beta)

Share this post: