Predsednik NIKOLIĆ: Ako NATO ne radi svoj posao na KOSOVU, neka se skloni, rešićemo mi probleme!

Intervju

foto: Tanjug, arhiva

Nikolić je posle sednice Nacionalnog saveta za bezbednost odgovarajući na pitanja novinara rekao da je Srbija kontaktirala sve zemlje od kojih zavisi budućnost čovečanstva i upozorila šta se dešava, ukazujući na mogućnost sukoba, koji bi inicirala Priština, a koji bi se proširio na ceo zapadni Balkan, a potom ko zna gde…

„Očekujemo intenzivne razgovore velikih sila da vidimo kako dalje – da li Srbija treba da nastavi da pregovara o u okviru jedne Unije, koja neformalno, ali priznaje nezavisnost Kosova, i pod protektoratom velike sile, koja se do sada uvek trudila da pokaže privrženost nezavisnosti KiM“ rekao je predsednik Srbije.

[adsenseyu5]

Odgovarajuići na pitanja u vezi pojavljivanja ROSU na severu Kosova, Nikolić je rekao da nismo dobili objašnjenje i dodao:

„Ako NATO nije ispunio svoju ulogu, onda je, što se mene tiče, nepotreban na teritoriji KiM… Onda neka se skloni pa ćemo da rešimo samo svoje probleme“.

Na pitanje koja je razlika između naših zvaničnika i onih u Prištini, gde i jedni i drugi tvrde da je Kosovo njihovo, te da postoje linije od Kraljeva ka Kosovskoj Mitrovici, Nikolić je rekao da se to ne može spreči tako što će se poslati mineri da pobiju decu

„Ako je parola Kosovo je Srbija provokacija mi ćemo nastaviti takve provokacije“ rekao je i zapitao da li to znači da „treba da pobijemo sve one koji govore da je Kosovo nezavisno“.

„Taman posla ako bi ratovali zbog manifestacija svojih želja“ rekao je Nikolić, ali i upozorio da sada zbog svakog poteza treba da vodimo računa da li će Albanci pobiti Srbe.

[adsenseyu1]

„U kojoj to državi je neogovorna odluka da se pošalje voz da odveze putnike“, dodao je i rekao da voz nije bio blindiran, niti naoružan.

„Mi se ne gledamo ‘preko puške’. Juče je Priština nas prvi put pogledala ‘preko nišana'“, ukazao je Nikolić.

On je dodao da je i inače imao već dogovoren sastanak sa američkim ambasadorom Kajlom Skotom za utorak i dodao da će verovatno dominantna tema biti ovo što se sada dešava.

„Ne znam razloge zašto je tražio sastanak, to je bilo pre sedam dana“, precizirao je predsednik države.

On je dodao da više nema dijaloga u Briselu, „dok se ovo ne raščisti“.

Kako je rekao, Evropa nam duguje odgovore na mnoga pitanja, a Vlada Srbije je potpuno i spremna i jedinstvena da te odgovore potraži.

[adsenseyu1]

„Sve dok budem predsedik, trudiću se da ni sa kim ne ratujemo. Ako to ne bude moguće, kao vrhovni vrhovni komandat preuzeću odgovornost za svaku svoju odluku. Unapred vam kažem, nećemo da ratujemo, nije nam do rata i ovo još uvek tretiramo kao sitne provokacije. Ali, ako nam Tači preti da će ući u Mitrovicu…“, nije završio Nikolić.

On je na dalja pitanja novinara rekao da izjavu Ise Mustafe da je sve što se desilo bilo uz saglasnost zapada vidi kao znak da neko Srbiju stavlja pred izbor: „ili ćete sve prihvatiti što se od vas traži ili ćete da ratujete“.

„E, pa, ja sam taj predsednik koji neće da prihvati sve što traže“, rekao je Nikolić.

(Tanjug)

[adsenseyu2]

Share this post: