Premijer Kosova, Isa Mustafa: Zemlja pripada onima koji u njoj žive!

Zemlja pripada onome ko tu živi

Premijer Kosova Isa Mustafa je odgovorio na izjave premijera Srbije Aleksandra Vučića da je Kosovo kolevka Srbije ističući da zemlja pripada onima koji u njoj žive.

„Zemlja pripada onima koji je koriste. Onaj koji traži dozvolu da uđe u tu zemlju ne može je proglasiti svojom. Vučić je od Vlade Kosova dobio dozvolu za posetu našoj zemlji“, rekao je Mustafa na konferenciji za medije povodom Vučićeve izjave date pre dva dana u Gračanici.

On je ocenio kao „neodmerenu“ izjavu kosovskog ministra za zajednice i povratak Aleksandra Jablanovića koji je učesnike protesta u Đakovici nazvao divljacima i rekao da je Jablanović javno pojasnio svoje izjave.

Poslednjih dana Mustafa je pod snažni pritiskom kosovske javnosti, opozicije, nevladinih organizacija, organizacija nestalih i organizacija za ljudska prava da zbog takve izjave smeni Jablanovića.

Trepča pripada Kosovu

Premijer Kosova Isa Mustafa rekao je na konferenciji za novinare povodom usvajanja predloga izmene Zakona o javnim preduzećima, da je Metalurški kompleks Trepča vlasništvo Kosova i da je novim zakonom predviđeno da postanje javno preduzeće.

– Trepča je vlasništvo Kosova i za nju je zadužena Vlada, jer se nalazi na teritoriji Republike Kosova i vlasništvo je svih građana koji u njemu žive, bili oni Srbi, Albanci ili drugi – rekao je premijer Kosova, preneo je RTK2.

Mustafa je dodao da će Nacrt zakona o Trepči biti upućen Skupštini na razmatranje i da očekuje njegovo usvajanje.

– Mi u Vladi smo prosledili ovaj zakon Skupštini i ona će u ponedeljak da se pozabavi njime u prvom i u drugom čitanju. Mi ćemo se tim zakonom potruditi da Trepča ili veći deo Trepče bude proglašena javnim preduzećem kako bi njime upravljala vlada Kosova – naveo je Mustafa.

[adsenseyu4]

Prema sadašnjem zakonu, Trepčom upravlja Kosovska agencija za privatizaciju.

Povodom nedavne posete srpskih zvaničnika Kosovu, Mustafa je istakao da je traženje dozvole za posetu premijera Srbije, potvrda suvereniteta Kosova.

Upitan u vezi sa nedavnom izjavom ministra za povratak Aleksandra Jablanovića, Mustafa je rekao da je tačno da je Jablanović dao neumerenu izjavu, ali da ju je objasnio, preneli su prištinski mediji.

Mustafa je rekao da se početkom narednog meseca nastavlja diajlog u Briselu gde će se sastati sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

On je rekao da neće biti povećanja plata jer za to nema novca u budžetu.

Trepča na dnevnom redu u Briselu

Generalni direktor kombinata “Trepča” Jovan Dimkić upozorio je danas da bi usvajanje izmena Zakona o javnim preduzećima u Skupštini Kosova moglo da destabilizuje situaciju na severu Kosova i ugrozi primenu Briselskog sporazuma

Dimkić je na konferenciji za novinare kazao da su najavljene izmene Zakona o javnim preduzećima koje je inicirala Vlada Kosova izazvale ogromnu zabrinutost, strah i ogorčenje među više od 3.300 zaposlenih u Trepči na severu Kosova.

On je ocenio da se na ovaj način potpuno destabilizuje Trepča i da njeni radnici ne mogu da prihvate jednostrano iskazanu političku volju i zakonske akte za koje je ocenio da imaju karakter pravnog nasilja.

Dimkić je naglasio da pitanje “Trepče” hitno treba staviti na dnevni red pregovora u Briselu i u pregovorima iznaći rešenje prihvatljivo za sve.

(Tanjug)

[adsenseyu1]

Share this post: