PRINC GLUME: „Bio je svetionik, koji je svetleo ljubav i ostavio nauk o umeću ljubavi“ (VIDEO)

dragan nikolic glumac film pozoriste

„Bio je svetionik, koji je svetleo lepotu života i ostavio gospodski trag kako se životu raduje; svetionik koji je svetleo ljubav i ostavio nauk o umeću ljubavi“…

Ovim rečima se od Dragana Nikolića oprostila Ljiljana Todorović, rediteljka pozorišne predstave „Avgust u okrugu Osidž“, poslednjoj u kojoj je sarađivala sa preminulim glumcem koji je sahranjen danas u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.

Na večni počinak ispratila ga je ogromna povorka članova porodice, prijatelja, kolega i poštovalaca.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac na sahrani je rekao da su „srpska, jugoslovenska i evorpska kultura“ ostale bez jednog od najvećih i najvoljenijih glumaca.

„Istini za volju, da može sada da nas čuje, Dragan Nikolić bi verovatno odmahnuo rukom i uz šeretski osmeh rekao ‘ma pusti sad to’. Ili bi možda, da nas spreči u preterivanju, citirao jednu od svojih nezaboravnih uloga: ‘Plakali smo. Pa šta? Nije zabranjeno ni vojnicima. Idemo dalje'“, rekao je Tasovac.

Tasovac je dodao da bi Nikolić verovatno poručio da se njegovim odlaskom vreme nije zaustavilo, da glumci dolaze i prolaze, ali da pozorište i film nikada neće „prestati da žive… kao jedina mesta na kugli zemaljskoj u kojima je sve moguće“.

„Sad kada Gage više nema, nastaviće da se bistri život i zbijaju šale po pozorišnim bifeima i gradskim kafanama. Dok je sveta i veka igraće se preferans i ploviti po Savi, a golubovi karudijani leteće slobodno i visoko nad (Crvenim) Krstom“, kazao je ministar i dodao da sumnja da će se ikada više u jednoj ličnosti spojiti takav „raskošni talenat, mangupski šarm i endemsko gospodstvo“.

Tasovac je rekao da je glumac jednom prilikom izjavio se ceo život trudio da u sebe utka ono što je pisalo na špici filma kojim je započeo karijeru „I kad budem mrtav i beo, ja bih ipak hteo da kakva-takva svetiljka budem“.

„Džentlmenski kodeks nije mu dozvolio ni da pomisli ono što smo svi mi znali i tada, a što osećamo i sada – da je Gaga još za života postao ne samo kakva-takva svetiljka, već najviši i najsjajniji svetionik – princ glume, dobri duh Beograda, večiti tragač za istinom u svetu opsena, i drugar za nezaborav“, kazao je resorni ministar.

Ranije danas na Velikoj sceni „Mira Trailović“ Ateljea 212 u Beogradu odražana je komemoracija Draganu Nikolić, kojoj je prisustvovao veliki broj njegovih kolega, prijatelja, poštovaoca, kao i brojni političari.

Velikan srpskog glumišta Dragan Nikolić (72) preminuo je u petak, 11. marta bolnici u Beogradu, posle duge i teške bolesti. Nikolić je ostvario više od stotinu uloga, bez kojih se ne može zamisliti domaća filmska i pozorišna umetnost.

(B92)

Share this post: