PROCURELE INFORMACIJE: Turska učinila niz „vratolomija“ da bi zadovoljila Rusiju!

putin i erdogan

Internet je zabrujao, naročito među turskim islamistima, o tome šta je sve Turska morala da učini ne bi li zadovoljila Rusiju.

Rusija je danas faktički postala najbliži prijatelj Turske, ne samo zbog toga što je upravo Moskva Erdogana upozorila na bližeći se prevrat, nego i sudeći po sporazumima koje je Ankara s Moskvom potpisala i nastavlja da ih potpisuje.

Nećemo na ovom mestu nabrajati sav spisak sporazuma koje smo pokupili iz raznih izvora po internetu.

Reći ćemo samo to da neki od tih izvora tvrde da imaju informatora u turskoj vladi a drugi se pozivaju na rodbinske veze i slično.

Čemu u takvoj situaciji možemo verovati? U vezi toga preporučujemo da to sve posmatrate kao povod za razmišljanje i da budete spremni da za sve tražite i potvrdne dokaze, uključujući i posredne dokaze po izveštajima u medijima, slučajne fraze političara i slično.

Svi podaci, koje ćemo niže navesti, spadaju u kategoriju nepotvrđenih ali i istovremeno i veoma tačnih.

  1. Turski tok. Najtajanstveniji, bez sumnje, sporazum je oko saglasnosti za izgradnju gasovoda pod ruskim uslovima. Da će on biti izgrađen očigledno je, kao što je očigledno i da će Turska samo opsluživati gasovod,te da će naknadu dobijati isključivo za opsluživanje gasovoda. Zaštitu gasovoda pružaće turske firme koje će unajmljivati GASPROM ili i druge organizacije, odgovorne za protok gasa. Podsetimo se da su u vezi gasovoda iz početka, na proleće, Turskoj bili ponuđeni povoljniji uslovi, ali tokom leta uslovi su se pooštrili: Turska neće biti vlasnik gasovoda, zbog čega neće dobijati ni naknadu za tranzit gasa.
  1. Bezvizni režim. Biće uveden se jednostrani bezvizni režim s Turskom. Ruski državljani moći će da ulaze na teritoriju Turske bez viza, ali turski državljani bez viza u Rusiju neće moći da ulaze.
  1. Obustavljljnje turskih aktivnosti u Siriji i u Iraku. Teško je reći šta ovaj sporazum konkretno predviđa, budući da Turska do sad nije izvela svoju vojsku iz Iraka niti postoje neke naročite naznake da se ka tome ide. Međutim u svakom slučaju već je postalo očigledno da su banditi na severu Sirije već prestali da dobijaju pomoć od turskih „dobrotvornih“ organizacija. Takođe se veliki broj kamiona već uveliko nepropušta i biva vraćan s granice.
  1. Oslobađanje novinara. Da, i to je jedan od sporazuma. Erdogan je preuzeo obavezu da postepeno oslobodi niz opozicionih novinara koji su bili zatvoreni zbog istraživanja odnosa Turske s banditima iz tzv. Islamske Države.
  1. Neometani prolaz vojnih brodova kroz Bosfor. radi se o tome što je Turska s Rusijom zaključila dopunski dogovor, kojim se Rusiji omogućava da kroz turske moreuze provozi bilo kakve brodove i neograničene tonaže, i to bez ikakvih dozvola, nego samo uz obaveštenje.

Svih ovih 5 gore nabrojanih sporazuma Erdogan je potpisao još i pre pokušaja državnog udara. To su bili zahtevi, na koje je Erdogan pristao ne bi li došao u mogućnost da zaključi primirje s Rusijom.

Međutim, ono šta su sve Rusija i Turska razmatrale posle ugušenog pokušaja prevrata daleko je interesantnije:

  1. Turska je spremna da preda Rusiji NATO kodove i šifre za raspoznavanje „prijatelj/neprijatelj“.
  1. Turska je spremna da pristupi zatvaranju niza predstavništava NATO na svojoj teritoriji
  1. Turska je spremna da prekine svoje članstvo u NATO.

Šta je u svemu ovome najinteresantnije? Najinteresantnije je upravo to što su po svemu sudeći sve ove stavke u fazi razmatranja s Moskvom. Ankara je izjavila spremnost i nudi se da sve to ispuni i sada od Moskve očekuje odgovor na svoje darežljive ponude.

Interesantno je šta će Rusija na to sve odgovoriti. Takođe je moguće da je Turska već preduzela određene korake ne bi li se Rusiji odužila za upozorenje o državnom udaru.

Po našem mišljenju Moskva je Erdogana o bližećem se prevratu upozorila nepostavljajući nikakve uslove.

Jer, u slučaju da je prevrat bio uspešan, nova vlast Turske raskinula bi sve tajne dogovore i Moskva bi ostala bez ičega (jer bi formalno Erdogan i njegovi saveznici bili svrgnuti i zatvoreni između ostalog i zbog obaranja ruskog aviona).

Osim toga, prevrat bi se desio posle normalizacije odnosa, što znači da bi Putin bio doveden u neugodnu situaciju kada bi posle prevrata pokušao da ponovo zaledi odnose s Turskom.

(Vaseljenska TV)

Share this post: