Prodala stan da plaća kredit u CHF

banka-salter05

Beograđanka Dušanka Kraguljac prodala je svekrvin stan kako bi mogla da plaća stambeni kredit u švajcarskim francima jer je ostala bez posla.

Kraguljac, koja je danas čekala ispred Udruženja banaka Srbije ishod sastanka bankara o švajcarskom franku, podigla je stambeni kredit u toj valuti pre sedam godina, a u međuvremenu je ostala bez posla, pa je bila prinuđena da proda svekrvin stan da bi plaćala rate.

Ona je za Tanjug ispričala da je u vreme kada je podigla stambeni kredit dug bio oko četiri miliona dinara, a do danas je kako kaže, izraženo u dinarima isplatila više od toga, ali banci i dalje duguje još 36.000 franaka.

„Podigla sam kredit u francima 2007. godine i to je tada bilo 70.000 franaka, odnosno 43.000 evra. Sedam godina kasnije, dugujem 36.000 švajcaraca, i praktično isto toliko evra, jer su sada evro i franak, nakon naglog skoka švajcarske valute izjednačeni“, požalila se ona.

Kraguljac kaže da joj je rata preko noći praktično skočila sa 520 na 644 evra, a u međuvremenu je, dodaje, ostala i bez posla.

„Rate plaćamo tako što koristimo ušteđevinu. Prodali smo i svekrvin stan“, navela je.

Na pitanje kakvo bi joj rešenje banaka odgovaralo kaže da bi to bila mogućnost da konvertuje kredit iz švajcarca u evre, i to po kursu koji je važio u momentu kada se zadužila.

Kada su banke ranije ponudile tu mogućnost, ona nije mogla da je iskoristi, jer je, podseća, ostala bez posla a njena banka je tražila ponovo kompletnu dokumentaciju.

„Tražili su kompletnu dokumentaciju, a ja nisam više imala uslova. Do tada sam koristila sve mogućnosti, i grejs period dva puta, ali ne vredi. Sve je to malo, prema onome što dugujem“, priča ova očajna Beograđanka.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja banaka Srbije (UBS) Goran Pitić izjavio je danas nakon petočasovnog zasedanja bankara da fiksiranja kursa švajcarskog franka neće biti opcija „jer bi takvo rešenje u Srbiji narušilo ravnopravan tretman ostalih klijenata i ugrozilo osnovne postulate bankarskog sektora“.

On je pozvao građane zadužene u švajcarskim francima da se pojedinačno obrate svojim bankama kako bi se za konkretan slučaj našlo rešenje koje, kako je rekao, može biti produženje roka, konverzija ili neki drugi model. Slično je rekao i predsednik Izvršnog odbora Eurobanke EFG Filipos Karamanolis rekavši da banke imaju zajedničke principe ali nemaju zajedničko rešenje za građane zadužene u švajcarcima. On je takođe pozvao zadužene građane da dodju u ekspoziture te banke radi dogovora.

(Tanjug)

Share this post: