PUŠKOV: Putin sa Trampom prijateljski i toplo, urnisao Merkelovu i Olanda napetim tonom, strepnja u NATO, Ukrajini i na Baltiku!

Prvi razgovor predsednika Rusije Vladimira Putina i novog predsednika SAD Donalda Trampa u Kremlju je ocenjen pozitivno i sa optimizmom.

Kakao javlja dopisnica B92 iz Moskve Aleksandra Godfroa, prvi kontakt Trampa i Putina kao pozitivan pomak u odnosima dve zemlje ocenjuju i pojedini političari i analitičari koji su se povodom razgovora oglasili.

[adsenseyu5]

Aleksej Puškov iz Ruskog saveta federacije ističe da je ton ovog razgovora bio topao za razliku od poslovnog tona sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i napetog tona sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom.

Puškov sada smatra da su „u Ukrajini, baltičkim zemljama i NATO užasnuti i da se spremaju za teška vremena“ iako je tema o Ukrajini tek načeta, a o NATO nije bilo reči, kao ni o ukidanju sankcija.

To je potvrdio porparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Analitičari smatraju da se to nije moglo ni očekivati jer je Tramp pre svega biznismen i sankcije bi mogao da zarži kao vid prititska ili ucenjivanja Rusije oko tema koje su njemu lično mnogo bitnije.

[adsenseyu1]

Glavna tema je bila međunarodni terorizam, a Franc Klinčević koji se bavi odbranom u Savetu federacija navodi da ukoliko se zaista ispuni ono u čemu su se u načelu dogovorili Tramp i Putin i zaista se udruže SAD i Rusija, Islamska država bi nestala za mesec dana.

On istovremeno izražava sumnju da će Tramp dobiti podršku u svojoj zemlji od relevatnih institucija i ljudi koji ga okružuju.

Sve u svemu, ovaj prvi telefonski razgovor Moskvi daje nadu da odnosi zaista mogu da se poboljšaju za vreme mandata novog predsednika SAD Donalda Trampa i daje nadu da će Rusija biti priznata za drugu najveću slu u svetu.

[adsenseyu1]

(B92)[adsenseyu2]

Share this post: