PUTIN I RUSIJA: „Republiku Srpsku branićemo svim silama, ako treba i oružanim snagama!“

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Analitičari koji su dobri poznavaoci prilika objašnjavaju da ruski predsednik već godinama štiti srpski entitet u Bosni i Hercegovini od Zapada, koji uporno provocira sukobe, preti hapšenjem Milorada Dodika, a sve u cilju da se uništi Republika Srpska.

U više navrata do sada Moskva je pokazala da ne želi da uskrati podršku RS.

Nedavno se u Sarajevu jedino ruski ambasador Petar Ivancov od svih članica Saveta za implementaciju mira nije usprotivio referendumu.

Na inicijativu Putina uložen je i veto na rezoluciju u Srebrenici u UN, koji je predložila Velika Brizanija.

Ruski analitičar Vladimir Zotov kaže da će Rusija stati iza Srpske i da nema dileme da je Putin odlučan da je odbrani svim silama.

-Siguran sam da predsednik Rusije neće ostaviti Srpsku na milost i nemilost Zapadu, koji radi na uništenju RS. U slučaju isprovociranih sukoba sa bošnjačke strane, Rusija bi i vojno pomogla RS.

Putin će Dodiku pružiti diplomatsku i političku podršku u slučaju izbijanja konflikta zato što poštuje međunarodne principe.

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević tvrdi da će Moskva stati iza RS.

-U slučaju da dođe do rata, Rusija će i oružjem zaštititi Srpsku. Tenzije oko referenduma dižu međunarodna zajednica i Bakir Izetbegović. Stav Rusije je jasan i čvrst, narod u RS treba demokratski da se izjasni, objašnjava on.

Siguran oslonac

Dodik je u nekoliko navrata isticao da je jedino Rusija ostala dosledna poštovanju Dejtona.

(Srpski Telegraf)

Share this post: