PUTIN MOĆNIJI NEGO IKADA: Niko se ne više oseća bezbedno, sami su ubili međunarodno pravo, jedini kamen koji ih je štitio!

Isti kao Milošević

Da li i dalje važi ono što je ruski predsednik Vladimir Putin rekao u svom govoru 10. februara 2007. godine na Bezbednosnoj konferenciji u Minhenu?, piše RT.

Raša tudej u tekstu žestoko kritikuje postupanja SAD u proteklih 10 godina.

Kako navode, govor iz Minhena predstavlja kritiku sveta „u kojem SAD mogu jednostrano da preduzimaju odluke o najvažnijim svetskim pitanjima sa malo brige o interesima drugih nacija, naročito onih koje nisu saveznici Vašingtona“.

Putin je tada rekao da je takav sistem “sam po sebi nepravedan“ i da predstavlja niz rizika za svet „ako se uporedi sa alternativom u kojoj SAD moraju da žive po istim zakonima kao ostatak sveta“, ističe RT.

[adsenseyu5]

„Kao u bilo kom ratu, Hladni rat nas je ostavio da živimo municijom, figurativno rečeno. Mislim na ideološke stereotipe, dvostruke standarde i druge tipične aspekta razmišljanja Hladnog rata“, rekao je Putin 2007. godine.

RT tu navodi da su mediji u SAD tokom godina pojačali svoju retoriku protiv Rusije, dolazeći do toga da su optuživali Rusiju za ratne zločine, kao i da je svog pijuna stavila u Belu kuću.

„Jednostrane i česte nelegalne akcije nisu rešila nikakve probleme. Štaviše, izazvale su nove tragedije i stvorile nove centre tenzija. Sami presudite – ratovi, kako lokalni tako i regionalni, nisu nestali… Isti broj ljudi umire u tim sukobima, čak i više nego pre. Znatno više, znatno više“, rekao je Putin.

Od 2007. godine SAD su nastavile vojnu akciju u Avganistanu i Iraku, igrale ključnu ulogu u razaranju Libije i trenutno doprinose intervenciji Saudijske Arabije u Jemenu, navodi RT.

[adsenseyu1]

„U međunarodnim odnosima mi sve više vidimo želju za rešavanjem problema takozvanog političkog širenja, bazirajući se na političkoj klimi. Naravno, to je veoma opasno.

Rezultat toga je da se niko ne oseća bezbedno. Želim da naglasim ovo – niko se ne oseća bezbedno. Jer niko ne oseća da je međunarodno pravo kamen taj koji ih štiti. Naravno, takva politika stimuliše trku u naoružanju“, kaže Putin.

RT piše da su “neki lideri pokušali da budu dobri i nadaju se dobrom – Gadafi je platio kompenzaciju i uložio naftu u banke na Zapadu, ali to ga nije spaslo likvidiranja, ili Janukovič“.

„Upotreba sile može se smatrati legitimnom ukoliko je donesu UN. A mi ne treba da zamenimo NATO ili EU za UN.

Kada UN zaista ujedine snage međunarodne zajednice i mogu da reaguju na događaje i raznim zemljama, i kada budemo mogli da ostavimo iza nas ovaj prezir prema međunarodnom pravu, onda će situacija moći da se promeni.

[adsenseyu1]

U suprotnom, sve će se završiti ćorsokakom i broj grešaka će porasti“, kaže Putin.

„Mislim da je očigledno da ekspanzija NATO nema nikakve veze sa modernizacijom Alijanse ili obezbeđivanjem Evrope. Sasvim suprotno, to predstavlja niz provokacija koje smanjuju nivo međusobnog poverenja.

I imamo pravo da pitamo – protiv koga je ta ekspanzija usmerena? Šta se dogodilo o onome u šta su nas naši zapadni partneri uveravali nakon raspada Varšavskog pakta? Niko ih se ne seća više“, dodaje on.

Tokom protekle decenije NATO je prihvatio još dve nacije – Hrvatsku i Albaniju i sebi približio Crnu Goru, Bosnu u Hercegovinu i Gruziju, navodi RT.

Ukrajinska vlada je članstvo u NATO proglasila za prioritet, a još snaga je poslato na rusku granicu, ističe RT.

(Agencije)[adsenseyu2]

Share this post: