PUTIN: Ok, dokazali smo snagu, sad više nema opuštanja!

Ilustracija

Učinio je to na proširenoj sednici Kolegijuma Ministarstva obrane Ruske Federacije, ali je odmah upozorio pripadnike ruskog vojnog vrha da opuštanja ne sme da bude.

Rusija je danas moćnija od svakog potencijalnog agresora – ocenio je Vladimir Putin.

– Skrećem vam pažnju: ako sebi dozvolimo da se opustimo makar i na minut, ako sebi dozvolimo i samo jedan veći kiks u modernizaciji vojske i ratne flote i u obuci jedinica – situacija može veoma brzo da se promeni.

S obzirom na brzinu događanja u svetu – Rusija to čak ne bi ni stigla da primeti- rekao je Putin

On je dodatno precizirao i naglasio: “Moramo još mnogo toga da napravimo. Uprkos tome, mi smo već danas – s obzirom na mnoštvo faktora, uključujući ne samo vojne, nego i našu istoriju, geografiju i unutrašnje stanje društva – već danas, mogu to s uverenošću reći, jači od svakog potencijalnog agresora”.

Odmah potom je podvukao: “Od svakog!”

Govoreći o “ključnim zadacima u 2017.”, ruski lider je naglasio da će mnogo zavisiti od uspešnosti realizacije onoga što je započeto poslednjih godina i nastavio:

– Važno je da održavamo dostignuti tempo opremanja vojske i flote novim naoružanjem. Ministarstvo obrane je dužno da osigura usklađeni razvoj svih vidova i rodove vojske, da nastavimo s uvođenjem u uporabu visokopreciznog oružja, suvremenih sredstava veze, izviđanja, upravljanja i radioelektronske borbe”.

Putin je posebno ukazao na značaj daljeg povećavanja potencijala strateških nuklearnih snaga, jačanja ruske “strateške trijade” i usavršavanja sistema upozoravanja o raketnom napadu.

Potrebni su nam pre svega – naglasio je Putin – raketni sistemi koji su u stanju garantovano da probiju sve današnje i buduće sisteme protivraketne obrane.

On je dodao da je Rusiji – za neutralizovanje svih vojnih pretnji – potreban i viši nivo strateških nenuklearnih snaga.

Ministar obrane RF – general vojske Sergej Šojgu – “reportirao” je da će na kraju 2017. opremljenost Oružanih snaga RF novim naoružanjem premašiti 60 posto.

Govoreći o o ruskom vojnom angažovanju u Siriji, Šojgu je rekao i ovo:

– Naše Vazdušno -kosmičke snage su sprečile raspad sirijske države i prekinule lanac obojenih revolucija u tom delu sveta. Prekidu vatre već su se priključila 1.074 naselja s tri miliona stanovnika, a 9.000 terorista je položilo oružje.

Naneta je znatna šteta međunarodnim terorističkim organizacijama u Siriji. Zaustavljeno je njihovo širenje po regiji. Razrušeni su neki kanali njihovog finansiranja i opremanja.”

Šojgu je precizirao da je dosad od terorista oslobođeno preko 12.000 kvadratnih kilometara sirijske teritorije, odnosno – 499 gradova i naselja.

Prema njegovim rečima, rusko vazduhoplovstvo je izvelo 18.800 borbenih letova i „uradilo“ 71.000 udara po infrastrukturi terorista, uništivši 725 logora za obuku, 405 pogona za proizvodnju streljiva i oko 35.000 terorista, uključujući i 204 njihova komandanta.

(Agencije)

Share this post: