PUTIN: „Ovo je nož u leđa! Turska pokušala da stavi NATO u službu Islamske države“

vladimir putin rusija subara predsednik

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će obaranje ruskog aviona izazvati velike promene u odnosima Rusije i Turske.

“Ruski borbeni avion je oboren na sirijskoj teritoriji, na oko kilometar udaljenosti od turske granice. Današnji tragični događaj će prouzrokovati ozbiljne posledice u odnosima Rusije i Turske. Umesto da je Ankara ostvarila momentalni kontakt sa nama, sve što znamo je da je obavestila svoje NATO saveznike“, rekao je Putin.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je ruski vojni avion tipa SU-24 oboren na granici Turske i Sirije, a to je potvrdila i turska vojska.

“Ruski piloti i avion nisu bili pretnja Turskoj. Oboreni avion je izvršavao direktan zadatak u borbi protiv Islamske države. Taj avion je vršio preventivne napade na položaje terorista, a Turska ga je gađala, bez obzira na to što smo mi zaključili sa SAD sporazum o tome da se incidenti u vazdušnom prostoru moraju izbeći“, dodao je Putin.

Ovaj incident se dogodio svega mesec dana nakon što je turski avion oborio bespilotnu letelicu koja je povredila vazdušni prostor Turske pri preletu iz Sirije.

Saopšteno je da dron pripada ruskoj vojsci, ali je ona uzvratila rečima da su sve njene letelice bezbedno vraćene u vazdušnu bazu.

“Rusija je odavno primetila da na teritoriji Turske postoji tranzitnih puteva nafte pod kontrolom Islamske države. Rusija se odnosila prema Turskoj kao prema prijateljskoj državi, a ne samo kao prema susedu. Ne znam kome je ovo trebalo, nama ne… Ovo je nož u leđa“, zaključio je Putin.

Kompletno izlaganje Vladimira Putina povodom obaranja aviona

„Naša vojska se bori protiv terorizma, a ono što se danas dogodilo stvara vetar u leđa teroristima. Ne mogu to da okvalifikujem na drugi način. Naš avion je oboren raketom vazduh-vazduh sa turskog F-16, pao je četiri kilometara od turske granice.

Pogođen je na visini od 6.000 metara, kilometar od turske granice, na teritoriji Sirije. U svakom slučaju, naši piloti i naši avioni nikada nisu bili pretnja teritoriji Turske, to je više nego očigledno.

Piloti su učestvovali u akciji protiv Islamske države u planinskim regijama severne Latakije, gde se nalazi veliki broj terorista, uglavnom iz Rusije. Piloti su izvršavali svoje dužnosti preventivnih napada na teroriste koji u nekom momentu mogu da se vrate u Rusiju.

Ti ljudi se mogu okarakterisati kao međunarodne teroriste. Odavno smo utvrdili da velike količine nafte teroristi krijumčare kroz Tursku i tu dobijaju velike količine novca.

Sada smo ubodeni s leđa, napadnut je naš avion koji napada teroriste i sve to posle potpisivanja sporazuma sa našim američkim partnerima o izbegavanju incidenata u vazdušnom prostoru Sirije.

Islamska država ima mnogo novca, govorimo o desetinama, stotinama miliona, možda i milijardama dolara od krijumčarenja nafte, pa je onda jasno zašto oni ubijaju ljude na najodvratnije načine i zašto izvršavaju terorističke napade širom sveta, uključujući i srce Evrope.

Mi ćemo, naravno, pažljivo da analiziramo sve što se dogodilo. Današnji tragični događaj će povući velike posledice na odnose Rusije i Turske. Uvek smo Tursku tretirali ne kao bliskog suseda, već kao prijatelja.

Ne znam kome je u interesu ono što se dogodilo danas. Nama sigurno nije. Umesto da su nas kontaktirali, koliko znamo, Turci su prvo zvali svoje partnere iz NATO da razgovaraju o incidentu, kao da smo mi oborili njihov, a ne oni naš avion.

Šta sad? Da li žele da stave NATO u službu Islamske države? Ja razumem da svaka država ima svoje regionalne interese i mi ih uvek tretiramo sa poštovanjem, ali nikada nećemo da tolerišemo kriminalna dela kao što je ovo koje se dogodilo danas.

Naravno, nadamo se da će međunarodna zajednica naći snage da se zajednički bori protiv zajedničkog neprijatelja.“

(B92)

Share this post: