Putin preko posete hrvatske predsednice poslao poruku kompletnom Zapadu!

Dok su svi raspravljali o tome šta će Rusija uraditi u vezi s Makedonijom i Crnom Gorom, Moskva se neočekivano okrenula jednoj od zemalja u regionu – Hrvatskoj.

Kako je naveo ruski stručnjak za Balkan Maksim Samorukov iz moskovskog Kargeni centra, Moskva se okrenula balkanskoj zemlji koja je najviše proamerički orjentisana.

„Rusija je, na čak tri dana, ugostila hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović, s kojom je došlo stotinak hrvatskih biznismena, a takav program i pažnju Moskva nije posvećivala ni liderima svog najvernijeg balkanskog saveznika, Srbije“, rekao je Samorukov povodom susreta predsednice Hrvatske s ruskim šefom države Vladimirom Putinom,.piše „Jutarnji list“.

Samorukov navodi da uprkos opsežnom programu posete ne treba očekivati veliki iskorak u normalizaciji odnosa između dve države, a pogotovo ne treba očekivati da će Hrvatska odjednom postati blizak ruski saveznik u Evropi.

Ruski analitičar napominje da su ekonomske veze dve zemlje previše skromne da bi jedan susret dvoje čelnika to promenio.

„Već sama činjenica da se dogodio susret velika je stvar“, kaže Samorukov.

On napominje da su u Kremlju zadovoljni time što u Moskvu, koja je sputana sankcijama i problemima Ukrajine, “sada ne dolazi samo Viktor Orban i Grci, nego, eto, i predsednica Hrvatske”. Samorukov navodi da je Kolinda izgovorila čarobne reči za otvaranje moskovskih vrata i melem za ruske uši: “Mi podržavamo Sporazum iz Minska i to je okvir za rešenje ukrajinske krize”.

Za hrvatsku predsednicu, kao uostalom i za većinu istočnoevropskih lidera, kaže Samorukov, kaže Samorukov, lični susret s Putinom iskušenje je kojem ne mogu odoleti.

„Putin može biti tiranin, agresor, rušilac, čak i Sauron, kog treba izolovati, ali kad se pojavi mogućnost za susret s njim, to postaje – najvažniji politički događaj godine“, ističe Samorukov.

„Ko će se zamarati tim pitanjima kad imaš šansu da se fotografišeš i rukuješ s Putinom“, dodaje Samorukov koji za Kolindu kaže da izgleda poput Vagnerova Valkire, a o hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću kaže da je on “uredno izbrijani evropejac s naočarima” i da može biti šef Samarske oblasti (Samara je grad na Volgi).

Isto tako, kaže da je Kolinda Grabar-Kitarović vrlo agilna jer malo je državnika iz tako malih zemalja koji se mogu pohvaliti da su bili sa Si Đinpingom, Donaldom Trampom i Vladimirom Putinom. Samorukov smatra da uprkos krizi oko Agrokora i velikom dugu prema ruskim bankama, Rusiji taj argument ipak neće omogućiti “jačanje pozicije u Hrvatskoj”.

Samorukov, između ostalog, napominje da se u Hrvatskoj prema Rusiji odnose oprezno.

„Rusi su za njih pre svega srpski saveznici, a Hrvati svoj slučaj poistovećuju sa ukrajinskim“, zaključuje Samorukov.

(B92)

Share this post: