PUTIN: Rusija ne maše repom i ne menja svoje stavove!

vladimir putin jahta crkva

Rusija je jasno formulisala svoj stav o rešavanju sirijske krize, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin, dodajući da će Rusija lako naći zajednički jezik sa svima jer ne maše repom i ne menja svoje stavove.

Govoreći o rešavanju sirijske krize, predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da Moskvi nije teško da nađe zajednički jezik ni sa sirijskim predsednikom Bašarom el Asadom ni sa SAD-om. „Mi ne mašemo repom i ne menjamo svoje stavove“, rekao je Putin.

„Kada je riječ o sirijskoj krizi lako nam je da sarađujemo i sa predsednikom Asadom i sa američkom stranom. O tome sam nedavno govorio i sa predsjednikom Obamom i sa našim prijateljima iz Saudijske Arabije i iz drugih zemalja“, rekao je Putin u dokumentarnom filmu Vladimira Solovjova „Svetski poredak“, čiji će dio danas biti prikazan na televiziji „Rusija 1“.

Prema njegovim rečima, Rusija je jasno formulisala svoj stav o sirijskoj krizi.

„Prvo smo pitali ljude da li se slažu ili ne. U principu, sa osnovnim parametrima rešavanja krize i svi su rekli – da. I tada smo formulisali svoju poziciju na tim komponentama koje su zajedničke i prihvatljive i nije nam potrebno da skačemo sa jedne strane na drugu, kao muve“, dodao je Putin.

Rusija je otvorena i spremna da sarađuje sa evropskim zemljama u ekonomiji, politici i borbi protiv terorizma.

„U odnosima između država vladaju interesi. Interes evropskih zemalja je da se ujedine napori u ekonomiji, politici i borbi protiv terorizma. Da se ujedine napori sa Rusijom“, saopštio je Putin.

„Nećemo se duriti zbog ovih sankcija. Čekamo, čekamo sve“, dodao je Putin.

Odgovarajući na pitanje o neprijateljskom odnosu sa Turskom, koja je oborila ruski Su-24, Putin je ponovo izjavio da ne želi loše odnose sa turskim narodom.

„Kao prvo, Turska nije Evropa. Kao drugo, mi, kao što sam već govorio u poslanici, a sada želim da ponovim, turski narod smatramo prijateljskim narodom. A što se tiče sadašnjeg rukovodstva — ništa nije večno“, dodao je Putin.

Naša vojska je vrlo efikasna, ali to je tek početak

Ruske oružane snage nisu ispoljile sve svoje sposobnosti u Siriji i mogle bi da „upotrijebe dodatna vojna sredstva“ ako bude neophodno, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

„Vidimo kako efikasno naši piloti i obaveštajci koordinišu svoje napore sa različitim snagama – vojskom na terenu, mornaricom i avijacijom, kako koriste moderno naoružanje“, rekao je Putin u govoru povodom Nacionalnog dana ruskih službi sigurnosti.

Putin je istakao da Rusija nije ni blizu iscrpila sve svoje sposobnosti i mnogućnosti.

Imamo dodatna vojna sredstva, i ako treba upotrebićemo ih„, rekao je Putin.

Ilustracija

Putin je rekao da su ove godine ruske službe sigurnosti razotkrile 320 radnika i agenata stranih obaveštajnih službi, prenosi „Sputnjik“. „Velika odgovornost leži na kontra-obaveštajcima. Oni su ove godine identifikovali više od 320 stranih agenata i njihovih pomagača“, rekao je Putin.

On je dodao da su ruske službe 2015. godine spriječile „više od 30 krivičnih dela terorističke prirode“. Prema njegovim rečima, strani špijuni i agenti trenutno jačaju svoje aktivnosti u Rusiji. Akcije i planovi terorista predstavljaju direktnu prijetnju Rusiji.

„Situacija nije jednostavna. Raste napetost na Bliskom Istoku i u drugim regionima sveta. Teroristi otvoreno objavljuju rat civilizaciji, čitavoj međunarodnoj zajednici. Njihove akcije i planovi su direktna pretnja i našoj zemlji“, rekao je šef ruske države.

(Global CIR/Agencije)

Share this post: