Putin sa 40 balističkih raketa protiv kojih je svaka odbrana nemoćna, zaledio Pentagon

Moderno naoružanje

Izjava predsednika Vladimira Putina o jačanju ruskih nuklearnih snaga izaziva u SAD zabrinutost – rekao je noćas Džon Keri.

„Ta izjava, naravno, i mene brine. Ne mogu se takve izjave, koje dolaze od lidera moćne države, slušati bez zabrinutosti za posledice” – naglasio državni sekretar SAD.

Keri je istovremeno podvukao: „Niko ne želi povratak u stanje hladnog rata. Nadam se da reči predsednika Rusije treba shvatiti kao izraz njegovih strahovanja povodom vojnih dejstava koja preduzima NATO i povodom postavljanja sistema protivraketne odbrane u blizini granica Rusije ”.

Ovo je bila kerijeva reakcija na Putinovu izjavu da če nuklearne snage Rusije tokom 2015-te dobiti preko 40 novih interkontinentalnih balističkih raketa protiv kojih je nemoćna svaka i svačija PRO.

Na isto je odreagovao i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg:

„Rusija sve više ulaže u odbranu u celini i u nuklearne snage. Rusija izvodi sve više vojnih vežbi, razvija nove nuklearne potencijale i sve više koristi atomsku retoriku u izjavama o odbrambenoj strategiji. Ta atomska retorika Rusije je neprihvatljiva jer je opasna i destabilizuje. Sad se vidi sa čime imamo posla i zašto povećavamo gotovost svojih snaga”.

Ovo mu se učinilo malo, pa je dodao: „Mi na sve ovo reagujemo i radimo tako da NATO i ubuduće bude alijansa koja obuzdava i obezbeđuje zaštitu svojim saveznicima od svih pretnji”.

Nešto ranije je portparil Bele kuće Džoš Ernest priznao da sankcije uvedene protiv Rusije nisu uspele da prinude Putina da izmeni politički kurs zemlje.

„Sankcije jesu uticale na rusku ekonomiju, ali nije došlo do strateških promena na koje smo računali. Putinova politika i dalje je sračunata na mešanje u situaciju u Ukrajini”.

Zamoljen da prokomentariše sociološka istraživanja koja pokazuju da je Putinov rejting dostigao 88 odsto, Ernest je rekao:

„Nisam video to istraživanje. Inače, koliko god da sam skeptičan prema anketama u SAD, ne mogu da ne budem još veći skeptik prema anketama u Rusiji”.

(Fakti.org)

Share this post: