Putin: Sudbina svih zavisi od toga hoće li biti 2 ili 4 stepena toplije na kraju veka

vladimir putin rusija predsednik

Peskov: Susret Putina i Obame potrajao pola sata. Razgovarano je o Siriji i Ukrajini.
Putin u govoru o klimatskim promenama: Rusija je znatno smanjila emisiju gasova staklene bašte. U atmosferu za nekoliko godina zato nije otišlo oko 40 milijardi tona ekvivalenta ugljen-dioksida. Poređenja radi, godišnja količina emisija gasova staklene bašte svih zemalja sveta 2012. godine bila – 46 milijardi tona.
Ovo znači, ocenio je ruski lider, da su napori Rusije omogućili da se zaustavi globalno zagrevanje za gotovo godinu dana. Istovremeno je upozorio: Ako emisije gasova staklene bašte ostanu na sadašnjem nivou, prosečna temperatura donjeg atmosfere Zemlje može da poraste za četiri stepena do kraja XXI veka
Reuters: Obama je rekao Putinu da smatra da u okviru političke tranzicije u Siriji Asad treba da napusti svoju funkciju
Predsednik Sjedinjenih Država Barak Obama izrazio je žaljenje zbog incidenta s ruskim Su-24 tokom susreta s šefom ruske države Vladimirom Putinom u Parizu, rekao je novinarima Putinov portparol Dmitrij Peskov.

„Obama je izrazio žaljenje zbog incidenta s ruskim avionom koji je oborilo tursko Ratno vazduhoplovstvo u Siriji“ – kazao je Peskov.

Po njegovim rečima, „do tančina je razgovarano i o Siriji, Putin i Obama su se zalagali za kretanje ka početku političkog rešavanje krize“. „Razgovarali su i o Ukrajini, istaknuta je potreba za što skorijim sprovođenjem minskih sporazuma“.

Peskov je precizirao da je odvojeni susret s Obamom dogovoren 30. novembra ujutro. On je trajao oko pola sata i, po njegovom mišljenju, „bio je prilično sadržajan“.

Portparol Bele kuće izjavio je da je predsednik SAD tokom susreta s šefom ruske države istakao da odlazak sirijskog lidera Bašara Asada treba da bude deo političke tranzicije u Siriji.

„Obama je rekao Putinu da smatra da u okviru političke tranzicije u Siriji Asad treba da napusti svoju funkciju“ – navodi njegove reči agencija Reuters.

Po rečima portparola Bele kuće, Obama je ukazao na potrebu diplomatskog rešenja krize u Ukrajini“ i ponovio stav Vašingtona prema kojem „sankcije protiv Rusije mogu biti ukinute ukoliko Moskva sprovede minske sporazume“.

Američki lider je takođe istakao značaj izvođenja vazdušnih napada na položaje Islamske države, a ne na pobunjenike koji se bore protiv Asada.

„Dva predsednika su razgovaralo o neophodnosti ostvarivanja rezultata u okviru bečkog procesa (o rešavanju situacije u Siriji) radi postizanja primirja i pronalaženja političkog rešenja za okončanje građanskog rata u Siriji“ – istakao je sagovornik agencije.

On je naveo da su se tokom polučasovnog sastanka dva predsednika dogovorila da šefovi njihovih diplomatija nastave da rade na političkom procesu za rešavanje sirijske krize.

Nakon susreta sa Obamom, ruski lider je istupio na međunarodnoj komferenciji o klimatskim promenama.

Rusija je više nego ispunila svoje obaveze prema Protokolu iz Kjota, a smanjivanje emisija gasova staklene bašte s njene strane uporedivo je sa zbirnim godišnjim obimom zagađenja atmosfere u svetu, naglasio je pri tom predsednik RF.

Najzagađeniji gradovi sveta

„Ispunili smo i premašili obaveze koje imamo prema Protokolu iz Kjota“ – kazao je ruski lider. Po njegovim rečima, Rusija u periodu 1991-2012. „ne samo da je sprečila rast emisija gasova staklene bašte, već ih je i značajno smanjila, zahvaljujući tome u atmosferu nije otišlo oko 40 milijardi tona ekvivalenta ugljen-dioksida“. Putin je radi poređenja naveo količinu emisija gasova staklene bašte svih zemalja sveta 2012. godine – 46 milijardi tona.

Ako emisije gasova staklene bašte ostanu na sadašnjem nivou, prosečna temperatura donjeg atmosfere Zemlje može da poraste za četiri stepena do kraja XXI veka.

„To jest može se reći da su napori Rusije omogućili da se zaustavi globalno zagrevanje za gotovo godinu dana“ – istakao je predsednik RF.

On je pojasnio da je RF uspela da značajno smanji emisiju gasova staklene bašte zahvaljujući modernizaciji privrede i uvođenja ekološki čistih, energetski efikasnih tehnologija.

„Pri tom smo u istom periodu uspeli da udvostručimo BDP zemlje – istakao je ruski predsednik. – Time želim da kažem da je sasvim moguće posvećivati potrebnu pažnju razvoju, obezbeđivati razvoj i brinuti o prirodi“.

Putin je takođe naglasio da je Rusija „izbila na jedno od prvih mesta u svetu po tempu smanjivanja potroše energije po jedinici proizvoda – 33,4 odsto u periodu od 2000. do 2012. godine“.

„Nakon realizacije programa energetske efikasnosti razvoja energetike računamo da ćemo do 2020. godine postići dodatno smanjenje od 13,5 odsto“ – kazao je šef ruske države.

Po njegovim rečima, posledice globalnog zagrevanja nanose sve osetniju ekonomsku štetu, uništavaju čovekovo prirodno stanište.

„Od rešavanja klimatskog problema zavise kvalitet života svih ljudi na planeti, privredni rast i stabilan društveni razvoj celih regiona na Zemlji“ – istakao je predsednik RF.

„Rusija će nastaviti da daje doprinos zajedničkim naporima na sprečavanju globalnog zagrevanja – kazao je šef ruske države. – Do 2030. godine računamo da ćemo smanjiti emisije gasova staklene bašte za oko 70 odsto od baznog nivoa iz 1990. godine“.

Zagađenost

On je dodao da će Rusija to postizati pomoću naprednih rešenja u sferi uštede energije, uključujući nove nanotehnologije. Putin je otkrio da je u Rusiji stvorena tehnologija aditiva na bazi ugljeničnih nanocevi.

„Prema procenama stručnjaka, primena te tehnologije će samo u Rusiji smanjiti emisiju ugljen-dioksida do 2030. godine za 160-180 miliona tona“ – kazao je šef ruske države i istakao da je Rusija spremna za razmenu tih tehnologija.

Po njegovom mišljenju, u novom sporazumu treba da bude istaknuta važna uloga šuma kao osnovnih upijača gasova staklene bašte. On je istakao da je za Rusiju, koja ima kolosalne šumske resurse i mnogo čini na očuvanju pluća planete, to naročito važno.

Predsednik RF je podržao predlog da se pod okriljem UN održi naučni forum o problemima klime i prirodnih resursa.

Putin se nada da će novi klimatski sporazum, koji će zameniti Protokol iz Kjota, biti izrađen zajedničkim naporima.

„Podržavamo dugoročni cilj novog sporazuma da se ograniči rast globalne temperature do kraja XXI veka na najviše dva stepena celzijusa“ – istakao je ruski predsednik.

(Fakti)

 

Share this post: