PUTIN U BUDIMPEŠTI POSLAO SNAŽNU PORUKU EVROPI!

Kijev je zaoštrio situaciju u Donbasu jer mu je potreban novac i zato Ukrajinu pokušava da pred međunarodnom zajednicom predstavi kao žrtvu.

Vladimir Putin je izgovorio ovo upozorenje u Budimpešti, nakon pregovora sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Na istu temu je dodao:

„Prvi razlog zaoštravanja je to što je ukrajinskom rukovodstvu potreban novac. A novac se od EU, SAD i međunarodnih finansijskih institucija najbolje kamči kada se praviš da si žrtva agresije. Drugi razlog je u pokušajima Kijeva da se bori protiv sopstvene opozicije uz istovremeno odvlačenje pažnje preko zaoštravanja u Donbasu“.

Ruski lider je naglasio da je aktuelno zaoštravanje konflikta u Donbasu isprovocirala Ukrajina:

„U minuli petak su počela ratna dejstva, a u nedelju su ukrajinski takozvani dobrovoljački odredi bili zauzeli jednu od utvrđenih tačaka i prodrli 200 metara na teritoriju koju kontrolišu branioci (Donbasa). Ali, istog dana su odbačeni nazad“.

Putin je u Budimpešti izrazio nadu da trezvene snage unutar Ukrajine neće dozvoliti da situacija u Donbasu krene „po najgorem scenariju“.

Odgovarajući na jedno od novinarskih pitanja, ocenio je da aktuelna ukrajinska vlast uopšte ne želi da realizuje sporazume iz Minska i da samo traži povode da ih izvrda.

Putin je ukazao da je rukovodstvo Ukrajine tokom prošle godine podržavalo „sasvim određenog kandidata na predsedničkim izborima u SAD“ i da sada zaoštravanje u Donbasu pokušava da iskoristi i za „poboljšavanje odnosa sa novom administracijom u Beloj kući“.

Imajući na umu Hilari Klinton, Putin je ocenio da je pozicija ukrajinskog vrha bila jednostrana i da su njeni oligarsi, najverovatnije uz odobrenje zvaničnog Kijeva, i finansirali njenu kampanju:

„Tamo veruju da će Belom kućom preko konflikta u Donbasu najlakše uspostaviti odnose sa Belom kućom, da će je uvući u rešavanje ukrajinskih problema i sa njom uspostaviti dijalog“.

Inače, Putin je u glavnom gradu Mađarske rekao da je Rusija spremna da dalje razvija saradnju sa Evropom povodom isporuka gasa, ali da su joj za to potrebne garancije:

„Mi smo apsolutno depolitizovali to pitanje, ono je za nas prvenstveno ekonomsko. Ne isključujemo nikakve maršrute i spremni smo da se bilo čemu vratimo. Mi nismo uvređeni zbog toga što Bugarska i druge zemlje nisu imale u svoje vreme smelosti da se usprotive odlukama Evropske komisije. Dakle, mi smo spremni da se tome vratimo, ali su nam neophodne garancije jer više ne želimo da trpimo gubitke zbog odluka koje nisu bile do kraja izdogovarane“.

Ovome je još pridodao: „Ako zajedno krenemo tim putem, koji podrazumeva i dijalog sa Briselom, tada će apsolutno svi biti zadovoljni. To će biti na dobro u bilateralnim odnosima i u interesu energetske bezbednosti kontinenta u celini“.

Putin je obećao da će Rusija činiti sve što je potrebno da Mađarska ima sigurno snabdevanje gasom: „Mađarska je naš pouzdani, stabilni i platno sposobni partner. Naći ćemo puteve za njeno snabdevanje“.

Orban: Želimo diversifikaciju isporuka ruskog gasa zbog nestabilnosti u Ukrajini

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je po završetku pregovora da će njegova zemlja uz učešće Rusije početi sledeće godine da širi nuklearnu elektrane Pakš, na Dunavu južno od Budimepšte.

Priznao je da postoji jedno otvoreno pitanje oko te nuklearne elektrane – kako će se postaviti Evropska komisija,.

Ipak je izrazio uverenje da će dogovor Mađarske i Rusije ispuniti uslove Evropske unije.

Rusija i Madjarska su u 2014. dogovorile izgradnju novih delova nuklearne elektrane Pakš. Proširenje bi trebalo da izvede ruska kompanija Rosatom, a 80 odsto troškova će biti pokriveno kreditom od 10 milijardi evra iz Rusije.

Orban je rekao da Mađarska želi da se diversifikuje isporuke ruskog gasa zbog nestabilne situacije u Ukrajini.

(Agencije)

Share this post: