PUTIN UPOZORIO: Nemojte ni pokušati sa invazijom na Siriju, odgovorićemo nuklearnim oružjem

Ilustracija

Turska i Saudijska Arabija prete da će napasti Siriju, a izvor blizak predsedniku Vladimiru Putinu upozorava da bi takav potez mogao dovesti do nuklearnog rata sa Rusijom.

Izvor blizak ruskom predsedniku Vladimiru Putinu je rekao da su Rusi upozorili turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da je Moskva spremna da iskoristi taktičko nuklearno oružje po potrebi da bi spasila svoju vojsku od tursko-saudijskog pokolja,piše Webtribune.rs

Pošto je Turska članica NATO-a, takav konflikt bi ubrzo eskalirao u nuklearni rat ogromnih razmera.

Jedan od najvećih američkih stručnjaka za Rusiju, Stiven Koen, profesor ruskih studija i politike na Njujorškom univerzitetu i Prinston univerzitetu, ali i autor brojnih knjiga o Rusiji o Sovjetskom savezu, rekao je da ove tvrdnje treba shvatiti veoma ozbiljno.

„Ne mogu sa sigurnošću reći da će to dovesti do nuklearnog rata, ali situacija je veoma opasna, posebno ako se uzme u obzir nagomilavanje snaga SAD i NATO-a na granici sa Rusijom“, rekao je Koen.

Vodeći ruski vojni analitičar, Pavel Felgenhojer, deli mišljenje da je nuklearni rat više nego moguć ukoliko dođe do okršaja između Rusije i Turske u Siriji.

Pored njih, isto misle i članica kongresa Tulzi Gabard, penzionisani general-potpukovnik Robert Gard, penzionisani brigadni general Džon H. Džons, ali i Lesli Gelb, predsednik Saveta za spoljna pitanja.

Američki stručnjak za bezbednost, Brus Bler, napomenuo je da se obaranje ruskog aviona od strane Turske na sirijsko-turskoj granici „uklapa u šablon balansiranja na ivici rata koje povećava tenzije i nepoverenje između Rusije i NATO-a“, kao i da bi eskalacija lako mogla da dovede do nuklearnog rata.

Bler smatra da je pretnja od nuklearnog rata danas veća nego u sovjetskoj eri:

„Rusija je skratila vreme lansiranja u odnosu na ono iz vremena Hladnog rata. Danas postoje vrhovni komandni centri u Moskvi koji mogu direktno da ispale rakete bez ičijeg odobrenja. To treba i te kako da nas brine“.

Nepotrebno je pomenuti da su SAD i Sovjeti u nekoliko navrata izbegli nuklearni rat u poslednjem trenutku.

(Webtribune.rs)

Share this post: