PUTINOV TAJNI PLAN: Zašto je Srbija važna i šta je spremljeno!?

Sergej-sojgu-Vladimir_Putin-Valery_Gerasimov

“Adekvatan odgovor su Kiova helikopteri, panzer haubice, borbena oklopna vozila Patria i dve gardijske brigade”.

Na vežbi “Slavensko bratstvo 2016”, osim srpskih i ruskih elitnih padobranskih jedinica, sudelovaće i pripadnici beloruske vojske.

Ruski general Nikolaj Ignjatov, načelnik ruskih vazdušno-desantnih snaga, potvrdio je da u Srbiju dolaze elitni ruski padobranci stacionirani na Kavkazu. Srpsku vojsku će predstavljati pripadnici 63. padobranskog bataljona iz sastava Specijalne brigade.

Na poligonu će iz aviona iskakati padobranci, izbacivaće se oprema za desant, a na tlu će biti simulirana borba protiv terorista. Zasad nema službenih podataka koliko će vojnika učestvovati na vežbi.

Ovo je treća srpsko-ruska vežba ovog tipa. Prva je u Srbiji održana pre dve godine, a prošle godine je bila u Rusiji.

Krajem septembra u Beograd će doći ruski premijer Dmitrij Medvedev te se očekuje da će biti potpisan sporazum o specijalnom statusu ruskih snaga koje su stacionirane u bazi u Nišu.

Nekoliko nedelja kasnije na aerodromu na Batajnici i u Nišu vazdušne srpsko-ruske snage održaće novu vojnu vežbu. U Srbiju dolazi 20 pilota koji će sa srpskim pilotima uvežbavati kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora te izvoditi borbene zadatke.

Ruski predsednik Vladimir Putin iz meseca u mesec intenziviraće političku i vojnu saradnju sa Srbijom, a vojne vežbe, posete na visokom političkom nivou, najavljena pomoć u naoružanju, politička saradnja… samo su deo tog Putinovog plana.

Dve vojne vežbe, planirane za septembar i oktobar na srpskom tlu, i najavljivanja ruske pomoći u vidu naoružanja pokazuju da ova zemlja intenzivira i političke i vojne kontakte sa Srbijom.

Ipak, kako je rečeno u Ministarstvu odbrane, „osnovni cilj zajedničkih vojnih vežbi i obuke sa pripadnicima stranih oružanih snaga“ je „unapređenje operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije“.

– I dalje će se planirati aktivnosti međunarodne vojne saradnje, kao i zajedničke vežbe i obuka, sa svim našim partnerima. Napominjemo da Vojska Srbije sarađuje sa više od 60 država.

Navedene aktivnosti bilateralne saradnje u oblasti odbrane obuhvataju vojno, vojnoekonomsku, vojnomedicinsku i vojnoobrazovnu saradnju, kao i razmenu poseta visokog i ekspertskog nivoa – tvrde u Ministarstvu odbrane.

Planirani dolazak ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva ići će, verovatno, u paketu sa potpisivanjem mnogobrojnih sporazuma o vojnoj saradnji, među kojima će biti i onaj kojim bi pripadnici Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu trebalo da dobiju isti tretman kao i službenici NATO u Srbiji.

Osim toga, kako je već pisano, Vladimir Putin i Redžer Tajip Erdogan – lideri dve zemlje sa velikim uticajem na Balkanu – trebalo bi da se sretnu uskoro, i da na ovom zajedničkom sastanku odrede „linije podele“ Balkana. Srbija bi, u tom slučaju, vrlo verovatno bila prepuštena jačem ruskom uticaju: koliko to Zapad dozvoli, naravno.

Politički analitičari pomirljivo gledaju na ovaj trend povećanja ruskog uticaja.

– Održivo balansiranje između Rusije i Zapada i jeste srpska politika godinama unazad.

Nema tu ništa sporno, jer je interes i mnogo većih država, poput Nemačke, da imaju dobre odnose sa Rusijom, pa zašto ne bismo imali i mi – kaže analitičar Neven Cvetićanin.

Slično razmišlja i diplomata Miroslav Stojadinović.

– U politici, međunarodnim odnosima i diplomatiji uopšte, nema ljubavi i interesi su u prvom planu. Uostalom, sa Rusijom dobre ekonomske odnose ima i Nemačka, a mi smo još daleko od članstva u EU – objašnjava Stojadinović.

Pripadnici Vojske Srbije su tokom 2015. godine učestvovali na ukupno 21 multinacionalnoj vežbi (na 13 vežbi su učestvovali sa jedinicama, na četiri sa štabnim oficirima, a na četiri u svojstvu posmatrača). Od navedenog broja vežbi, dve su bile sa pripadnicima oružanih snaga Ruske Federacije.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije tvrde da najrazvijeniju saradnju imaju sa Sjedinjenim Američkim Državama i državama EU, sa kojima na bilateralnom i multilateralnom planu učestvuju na više od polovine od ukupnog broja međunarodnih vežbi na godišnjem nivou.

(Blic)

Share this post: