Ramsfeld oštro Bušu, Obami i NATO: Demokratija se ne uvodi vojnim putem

Donald Rumsfeld

Bivši sekretar za odbranu SAD Donald Ramsfeld rekao je da je bivši predsednik Džordž Buš pogrešio kada je vojnim putem želeo da ustanovi demokratiju u Iraku.

On je rekao i da je NATO postao nesposoban za sukob sa modernim pretnjama i da bi trebalo da bude zamenjen novom globalnom alijansom protiv islamističkog ekstremizma.

Ramsfeld je u intervjuu “Tajmsu“ podvukao da svrgavanje Sadama Huseina 2003. godine nije bilo dobro urađeno, iako je u tom trenutku bio na funkciji koja mu je dozvoljavala da pokuša da spreči nasilnu promenu vlasti u Iraku.

“Nisam jedan od onih koji misle da je primer naše demokratije pogodan za druge zemlje u svakom trenutku njihove istorije. Ideja da uvedemo demokratiju u Irak je meni uvek bila nerealna. Bio sam zabrinut prvi put kad sam čuo takve planove“, naveo je Ramsfeld.

Prema njegovim rečima NATO i UN nisu u mogućnosti da se bore sa islamističkim ekstremizmom, hemijskim oružjem, Iranom i ropstvima, kao i da treba osnovati koaliciju “onih koji pravo misle“ širom sveta.

Pored strelica upućenih bivšem saradniku, Ramsfeld nije propustio priliku da kaže koju o aktuelnom predsedniku SAD Baraku Obami.

“Ne možemo da budemo policajci u svetu, svet je veoma veliki, ali ljudi žele da znaju kakve će biti njihove budućnosti i sa kakvim rizikom se suočavaju. Lideri moraju da im kažu šta se događa i moraju da imaju petlju da kažu šta stvarno misle“, zaključio je Ramsfeld.

(B92)

Share this post: