RAT PROTIV SEVERNE KOREJE TRAJAO BI MINUT: 100.000 UMIRE ODMAH, A MILIONI U NAJSTRAŠNIJIM MUKAMA!

Ne postoji „pobednička situacija“ ukoliko SAD izvedu preventivni napad na Severnu Koreju, iako to zamišljaju američki vojni zvaničnici, piše Si-En-En.

Kako se navodi, milioni nedužnih građana bi se našli u razmeni vatre, bez vremena za evakuaciju, ukoliko SAD i saveznici iniciraju napad na Pjongjang.

– Takva operacija bi sadržala brz i multidimenzionalan napad, a borbu bi mogli da odluče prvi minuti – rekao je penzionisani mornarički kapetan DŽeri Hendriks.

On ističe da nije informisan o specifičnostima mogućeg preventivnog napada, ali je rekao da bi ta operacija uključivala nekoliko strategija usmerenih na neutralisanje severnokorejskih mogućnosti – da li one bile usmerene na defanzivnu orijentaciju ili na kontranapad

– Suprotstavljanje severnokorejskom relativno impresivnom defanzivnom sistemu zemlja-vazduh bi moglo da se učini steltovima F-22, F-35 i bombarderima B-2, kojima bi se priključili japanski i južnokorejski lovci F-16 ii F-15. Takođe, korišćenje bespilotnih letelica bi smanjilo rizik od gubitka pilota – dodaje Hendriks.

Prema njegovim rečima, SAD bi mogle da dopreme dodatne letelice u region uoči napada, ali suštinski američka vojska može da se osloni na dve velike baze u Južnoj Koreji, u Osanu i Kunsanu.

– Sa Guama bi Pentagon mogao da podigne bombardere B-1, B-2 i B-52, a u igru bi mogli da budu uključeni i razarači koji se nalaze u Japanu, a koji su opremljeni raketama tipa tomahavk i defanzivnim sistemom koji bi mogao da presretne severnokorejske rakete – istakao je Hendriks.

Problem mogu da predstavljaju posledice prvog napada.

– Nekoliko minuta po napadu američki avioni i artiljerija bi morali da koordinišu svoje akcije sa saveznicima kako bi uništili hiljade raketnih bacača koji su usmereni ka južnokorejskoj prestonici Seulu – piše Si-en-en.

Stručnjaci navode da bi to samo bio početak.

– Nije problem pogoditi Severnu Koreju, problem je šta dalje sledi. Vi napadnete Severnu Koreju…Pa oni će odgovoriti, a imaju arsenal koji može da uništi Seul.

Predviđa se da bi stotine hiljada stanovnika Južne Koreje moglo da umre u prvim satima borbe – od artiljerije, raketa, projektila kratkog dometa, a rat bi mogao da eskalira i do nuklearnog nivoa, što bi dovelo do desetine miliona žrtava i destrukcije 11. najveće ekonomije sveta. S tim se kockate – navodi se u tekstu Si-en-en-a.

(Mediji)

Share this post: