REGION U ŠOKU, ŠTA TO IMA SRBIJA A MI NEMAMO: Predstavnik trenutno najveće svetske sile, veliki Si Đinping stigao u Srbiju! (VIDEO)

Tomislav Nikolić i Si Đinping

Tomislav Nikolić i Si Đinping

Predsednik Kine Si Đinping stigao je danas oko 13.40 na beogradski aerodrom „Nikola Tesla” u trodnevnu posetu Srbiji, što je prva poseta jednog kineskog predsednika našoj zemlji posle više od 30 godina.

Predsednika Kine na aerodromu su dočekali predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, predsednik vlade Aleksandar Vučić, šef diplomatije Ivica Dačić, ambasador Srbije u Pekingu Milan Bačević.

Za Si Đinpinga na aerodromskoj pisti priređen je svečani doček, tradicionalno, uz so i pogaču, a kineskom predsedniku i njegovoj supruzi deca u srpskim narodnim nošnjama uručila su bukete cveća.

Predsednik Kine, njegova supruga i domaćini prošetali su kroz špalir garde Vojske Srbije, pozdravila su ih i deca u srpskim narodnim nošnjama, uz mahanje kineskim i srpskim zastavicama.

Potom je održan kulturno umetnički program, koji je počeo izvedbom „Igrale se delije”, a tokom kojeg su predstavljene i narodne igre iz raznih krajeva Srbije.

Si dolazi u Srbiju na poziv predsednika Tomislava Nikolića.

Avion kineskog predsednika su u vazdušnom prostoru Srbije dočekala tri aviona ratnog vazduhoplovstva Vojske Srbije.

Si u Beogradu: Novi razvoj odnosa Kine i Srbije

Predsednik Kine Si Đinping poručio je danas u Beogradu da je uveren da će njegova poseta Srbiji biti uspešna i otvoriti novu istorijsku stranu razvoja odnosa između Kine i Srbije.

„Očekujem da razmenim mišljenja sa liderima Srbije o bilateralnim odnosima kao i o drugim pitanjima od zajedničkog interesa i s njima zajedno isplaniram budući razvoj naših bilateralnih odnosa”, poručio je predsednik Kine u govoru na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla”, po dolasku u trodnevnu posetu Srbiji, čija je pisana verzija dostavljena Tanjugu.

Kineska strana je, kako je istakao, spremna da zajedno sa srpskom, koristeći dobar trend, podiže nivo bilateralnih odnosa i praktičnu saradnju na još viši nivo i time otvori novu situaciju uzajamne koristi saradnje, zajedničke pobede i zajedničkog razvoja.

Si je izrazio zadovoljstvo zbog zvanične posete, kako je naveo, „lepoj Republici Srbiji” na poziv predsednika Tomislava Nikolića i preneo najsrdačniji pozdrav i najlepše zelje vladi i narodu Srbije, u ime vlade i naroda Kine.

On je naveo da je tradicionalno prijateljstvo između Kine i Srbije, kao i njhovih naroda, izdržalo istorijska iskušenja turbulentnih promena na međunarodnoj i domaćoj sceni i da „beleži novi sjaj iz stare tradicije”.

Prema njegovim rečima, bilateralni odnosi Srbije i Kine su poslednjih godina, naročito od 2009. godine kad je uspostavljeno strateško partnerstvo između dve strane, „koračali brzom trakom razvoja”.

„Međusobna politička poverenja dve zemelje su učvršćuju, a saradnja u oblasti energetike, izgradnje saobraćajnih infrastruktura i poljoprivrede beleže nove sjajne tačke, dok je kulturna razmena dinamična, a razmena ljudi sve intenzivnija”, rekao je Si.

Si je rekao i da Srbija i Kina održavaju komunikaciju i koordinacju u vezi sa međunarodnim i regionalnim pitanjima i dobro sarađuju u okviru uspostavljanja veza i saradnje izmejdu Kine i centralne i istočne Evrope.

Kineski predsednik stigao je danas u trodnevnu posetu Srbije, tokom koje će se sastati sa državnim vrhom Srbije i, između ostalog, posetiti Železaru u Smederevu.

Nikolić: Nećemo zloupotrebiti ruku prijateljstva
Predsednik Republike Tomislav Nikolić dočekao je danas velikog prijatelja Srbije kineskog predsednika Si Đinpinga istakavši da prijateljstvo Srbije i Kine neprekidno traje već decenijama i da, kada je Kini bilo teško, među retkima koji je nisu napuštali bila je naša zemlja.
„Sada, kada se Srbija reformiše i oporavlja svoju ekonomiju, Kina joj jasno i nedvosmisleno pruža ruku prijateljstva.
Srbija to izuzetno ceni i tu ruku prijateljstva neće zloupotrebiti”, poručio je Nikolić, a navodi se u saopštenju službe za saradnju s medijima predsednika Srbije.
Dodao je da nama nisu potrebne nikakve posebne privilegije, već samo mogućnost da sopstvenim trudom i radom, uz pomoć prijatelja iz Kine i iz celog sveta, uz pomoć investicija naših prijatelja, omogućimo bolji život našim građanima i izgradimo Srbiju kao modernu i uređenu državu, kao što je to i Kina.
Predsednik Nikolić poželeo je predsedniku Siu i njegovoj supruzi, kao i celoj državno-privrednoj delegaciji Narodne Republike Kine prijatan boravak u Srbiji i posebno naglasio da danas počinje nova etapa prijateljskih odnosa između dve zemlje.
(Politika)

Share this post: