ROBERTS: Ako želi dobre odnose sa Rusijom – Tramp treba da popusti Putinu povodom Ukrajine

Analiza

POL Krejg Roberts američki politikolog i bivši savetnik Ronalda Regana nedavno je od predsednika Rusije Vladimira Putina zatražio rusko državlјanstvo.

On je u ekskluzivnom intervjuu Alekseju Zabrodinu, dopisniku moskovskog dnevnog lista „Izvestija“, objasnio zašto stvarno želi da dobije pasoš Ruske Federacije, a govorio je i o svom viđenju rusko-američkih odnosa u vreme vladavine Donalda Trampa i o političkim prioritetima novoizabranog predsednika SAD.

Podigli ste veliku prašinu objavivši na vašem sajtu obraćanje Vladimiru Putinu sa molbom da vam dodeli rusko državlјanstvo. Recite: koji su bili razlozi, da napišete to pismo?

– Kolumna „Dragi predsedniče Putin“ je u stvari bila namerna satira, kako bi antiruska izdanja mogla da se „igraju“. U principu, uspeo sam da podignem dosta prašine u američkim i evropskim medijima. Ali, ako mi Putin da ruski pasoš, biće mi zadovolјstvo da ga uzmem.

Trenutno razmatrate varijante razvoja odnosa između Moskve i Vašingtona pod Donaldom Trampom. Šta Vi mislite o perspektivama dijaloga između Rusije i SAD?

– Po mom mišlјenju, perspektive rusko-američkih odnosa pod Donaldom Trampom su za red veličine bolјe, nego što bi bile da je na vlast došla Hilari Klinton. Ovde vidim nekoliko argumenata u korist takvog stava.

Kao prvo, Tramp poštuje predsednika Rusije Vladimira Putina. Kao drugo, republikanac ne pokušava da demonizuje Rusiju.

Osim toga, on je više puta izjavio da ne vidi ni jedan razlog za konfrontaciju sa Moskvom.

O njegovim namerama takođe govori i činjenica da je Tramp na mesto državnog sekretara SAD predložio Reksa Tilersona – čoveka koji je u dobrim odnosima sa Putinom i odlično poznaje Rusiju.

Koje bi konkretne korake trebalo da načini Tramp kako bi „restartovao“ odnose sa Moskvom?

– Ako Tramp stvarno želi da popravi odnose sa Rusijom, on treba da popusti Putinu u vezi pitanja, koja se tiču Ukrajine.

Kako će se, sa Vaše tačke gledišta, generalno promeniti politika SAD za vreme Trampa? Šta će da bude istaknuto u prvi plan?

– Mislim da će u prvi plan izbiti ekonomija. Tramp će na prvo mesto staviti ekonomske interese Amerike i braniće ih. Po svemu sudeći, on je čovek koji ne podržava stavove neokonzervativaca u vezi američke vojne hegemonije u svetu. Mogu iz toga da zaklјučim da će za vreme Trampa od SAD poticati manje pretnji stabilnosti i miru.

Šta Vi mislite o Trampovim rečima da je NATO-u potrebna transformacija?

– Tramp je rekao ono, o čemu sam pisao: 25 godina nakon raspada Sovjetskog Saveza ne postoji potreba za postojanjem Severnoatlantskog saveza. Nema više Crvene armije koja bi pretila da će „okupirati Evropu“ i da će je obojiti u boju komunizma.

Međutim, rukovodioci NATO-a će se suprotstaviti Trampu, pošto neće hteti da izgube svoj status, svoje pozicije i novac, koji formiraju budžet alijanse.

Više ste puta kritikovali američke medije za pristrasnost i osvetlјavanje događaja iz jednog ugla. Da li možete da objasnite Vaše nezadovolјstvo američkim medijima?

– U poslednjim godinama predsednikovanja Bila Klintona -90 odsto američkih medija bilo je skoncentrisano u rukama šest velikih medija-holdinga i izgubili su svoju nezavisnost.

Oni su medije u SAD-u pretvorili u ministarstvo propagande i njih su neokonzervativcii koristili za vreme predsednika Džordža Buša-mlađeg i Baraka Obame kako bi podržavali laž koja je pravdala agresiju Vašingtona na islamske zemlјe i organizaciju državnog prevrata u Ukrajini.

Urednik jednog od vodećih nemačkih listova objavio je knjigu gde piše da većina evropskih novinara dobija isplate od CIA (reč je o Udo Ulfkotu, uredniku Frankfurter Allgemeine Zeitung, najpopularnijeg nemačkog lista van granica Nemačke i njegovoj knjizi „Podmitlјivi novinari“. – „Izvestija“).

Napisali ste mnogo knjiga. Da li planirate da napišete knjigu o Donaldu Trampu ili Vladimiru Putinu, naprimer?

– Iskreno, nije mi zanimlјivo da pišem knjige o lјudima, čak i da su toliko interesantni likovi, kao što su Putin i Tramp. Ja pišem o gorućim problemima našega doba.

(Agencije)

Share this post: