ROBERTS: Treći svetski rat je već u toku, samo je pitanje vremena kada će preći u aktivnu fazu!

Analiza

Treći svetski rat je već u toku, samo je pitanje – kada će preći u aktivnu fazu.

Piše: Pol Krejg Roberts

Vašington vodi ekonomski i propagandni rat protiv četiri države člance BRIKS: Rusije, Brazila, Kine i Južne Afrike.

Stuacija u Brazilu i Južnoj Africi je destabilizovana pomoću isfabrikovanih političkih skandala.

U obema zemljama je veoma mnogo političara i „nevladinih“ organizacija koje finansira Vašington.

Još tačnije: Vašington veštački pravi skandal, a onda ubacuje svoje političke agente koji počinju da traže akcije protiv vlade, a to se onda pretvara u akcije protesta na gradskim ulicama.

Vašington je isto pokušao u Kini, odnosno u Hongkongu gde je organizovao „studentske tporeste“. Nadao je da će se ti protesti proširiti dalje po Kini, ali mu se nade nisu opravdale.

Vašington je probao da isti scenario „odradi“ u Rusiji, gde je bio isplanirao akcije protesta protiv novog Putinovog predsedničkog manata, ali je i tu pretrpeo neuspeh.

Da bi destabilizovao situaciju u Rusiji – Vašington bi morao imati širu podršku unutar saame Rusije. Zato je – u saradnji sa najvećim njujorškim bankama i Saudijcima – oborio cenu nafte sa 100 na 30 dolara za barel.

To je izvršilo pritisak na ruske državne finansije i rublju.

Saveznici Vašingtona unutar Rusije podstiču predsednika Putina da privatizuje važne sektore ruske ekonomije da bi privukao strani kapital koji je potreban za pokrivanje deficita državnog budžeta i podupiranje rublje.

Međutim, ako Putin popusti – ti resursi će se naći izvan ruske kontrole i naći će se pod vlašću Vašingtona.

Oni koji na ovo podstiču Putina – ili su izdajnici ili su glupaci. A i jedni i drugi su opasnost po nezavisnost Rusije.

Ne jednom sam upozoravao da su (američki) neokonzervativci sišli s uma u svojoj oholosti i umišljenost.

U svojoj težnji da obezbede američku hegemoniju nad svetom – odbacili su svaki oprez i pokšavaju da destabilizuju Rusiju i Kinu.

Realizujući neoliberalnu ekonomsku politiku – ruska i kineska vlada same se podmeću pod udar Vašingtona.

Nerazumno se upuštajući u «globalizaciju» sa korišćenjem dollara SAD, učešćem u svemu platnog sistema Western Union, prilivom i odlivom sranog kapitala, dopuštanjem poslovanja američkih banaka i davanjem dozvole strancima da unutar njihovih granica stiču svojiunu . ruske i kineske vlasti su učinile sve što je potrebno za destabilizovale svoju situaciju. Čak i više od toga.

Ako se Rusija i Kina ne odvoje od zapadnog sistema i ne proteraju svoje neoliberalne ekonomiste – biće prinuđene da stupe u rat da bi zaštitile svoje suverenitet.

(fakti.org)

Share this post: