Roberts: Ukrajina će biti primorana da proda sve svoje zemljište „Monsantu“!

Analiza

Američki politikolog i ekonomista Pol Krejg Roberts ocenio je da će Ukrajina biti primorana da proda sve svoje zemlje zapadnoj kompaniji Monsanto da bi vraćala kredite MMF-u.

Roberts je istakao da će pod pritiskom MMF Ukrajina smanjiti penzije, ukinuti isplate žrtvama Černobiljske nuklearne havarije i smanjiti finansiranje obrazovanja i zdravstvene zaštite.

Kijev će morati da proda sve nacionalne aktive i poljoprivredno zemljište, čiji kupac će biti kompanija Monsanto, koja proizvodi genetski modifikovano seme.

Ukrajina će biti primorana da sredstva dobijena od prodaje iskoristi za otplatu kredita MMF-u.

Monsanto je direktno zainteresovan za zemlju u Ukrajini, budući da je uzgajanje GMO žitarica zabranjeno u većini zemalja EU, ali u Ukrajini nije.

Površina ukrajinskih oranica veća je od evropskih i ako Monsanto počne da na njima uzgaja GMO-kulture moći će da isporučuje u Rusiju i Evropu jeftinije namirnice i da potisne sa tržišta njihove proizvođače. Evropa će jednostavno pristati na jeftine proizvode Monsanto.

„Ukrajinu čeka sudbina Grčke“ – naglasio je Roberts, koji je bio savetnik za ekonomiju u administraciji Ronalda Regana i koji je smatran za „oca reganomike“.

„Sva ukrajinska preduzeća, prirodni resursi, poljoprivredna zemljišta – sve to će pripasti Zapadu“ – istakao je američki analitičar. Zapad nikada ništa ne daje bespovratno.

Zasedanje saveta direktora MMF o pitanju dodeljivanja novog paketa pomoći Ukrajini u iznosu od 17,5 milijardi dolara planirano je za 11. mart.

(Fakti)

Share this post: