Rusija brani RS od Zapada: Referendum je unutrašnja stvar BiH

Rusija, Moskva, Kremlj

Sprovođenje referenduma u Republici Srpskoj o radu pravosudnih institucija BiH je pitanje unutrašnje politike BiH, saopšteno je iz Ambasade Rusije u Sarajevu.

U saopštenju se navodi da je Ambasadi Rusije u BiH poznato da postoje zamerke Republike Srpske na pravosudni sistem u BiH. “

„Ne samo različite političke snage već i mnogi predstavnici međunarodne zajednice priznaju njegovu neefikasnost“, navodi se u saopstenju.

Ambasada Rusije smatra da je neophodno prevazići razloge problema, a ne usmeravati sve snage za borbu protiv njihovih vidljivih posledica.

Takozvani Strukturalni dijalog o reformi pravosudnog sistema nije dao rezultate i zabrinutost srpske zajednice u BiH ostaje bez odgovora, navodi se u saopštenju ruske ambasade.

Narodna skupština Republike Srpske (RS) usvojila je juče nakon dvodnevnog zasedanja predlog za organizovanje referenduma o pravosuđu na državnom nivou. Zaključeno je da bi referendum trebalo da bude održan u roku od šest meseci.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Incko izjavio je da BiH klizi u sve dublju krizu nakon odluke parlamenta Srpske o raspisivanju referendum kojim se dovodi u pitanje rad pravosudnih organa BiH.

Incko smatra da se time osporavaju odluke državnog parlamenta ali Dejtonski sporazum.

U saopštenju Kancelarije visokog predstavnika EU u BiH, Incko je sinoć odluku parlamenta Srpske nazvao neodgovornom I izrazio žaljenje zbog njenog donošenja, istakavši da su njome prekoračena ovlašćenja entiteta. Upozorio je da međunarodna zajednica i dalje ima na raspolaganju instrumente „nužne za očuvanje Dejtonskog sporazuma“.

dejton sporazum

Ambasada SAD u Sarajevu je saopštila da je “alarmirana pravcem u kojem planirani referendum vodi Republiku Srpsku kao entitet, kao i pretnjama koje on predstavlja za sigurnost, stabilnost i prosperitet BiH“.

„Mi smo protiv ovog referenduma i bilo kojih priprema za njega jer predstavljaju kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i jer se plašimo posledica koje će imati za građane u Republici Srpskoj i u cijeloj BiH“.

U saopštenju se navodi da su angažovane relevantne sekcije Vlade SAD da bi se odlučilo o primerenoj reakciji prema onima koji su odgovorni za ovu, kako kažu, političku provokaciju.

Ambasada SAD smatra da se iz ovog referendum ne može proizaći ništa dobro.

(B92)

Share this post: