RUSIJA NEĆE ZABORAVITI ŠTA BEOGRAD ČINI ZA NAS: Malo je tako jakih država u svetu kao što je Srbija!

Odgovor Srbije i predesdnika Aleksandra Vučića Zapadu u Rusiji se posmatra veoma pozitivno.

Ruski mediji i zvaničnici navode da u današnjem svetu skoro pa sve rešava veličina zemlje i njena politička i vojna „težina“ i da se time rukovode i postupaju mnoge evropske prestonice, ali ne i Beograd. Naročito kada su u pitanju SAD.

Viši naučni saradnik u Institutu za slavistiku Ruske akademije nauka Irina Rudneva ističe da su SAD jasno i glasno povećale pritisak na Srbiju.

– Pritisak na Srbiju je povećan zbog činjenice da zemlja pokušava da ostane neutralna u odnosu na SAD i istovremeno sarađuje sa Rusijom.

Time Sjedinjene Države, naravno, nisu zadovoljne. Oni žele da u potpunosti imaju uticaj u regionu. Pored Srbije, možda samo još Makedonija, za razliku od ostalih zemalja u regionu, ne sledi jasno politiku EU i stav SAD – navodi ona.

Rudneva poručuje da Srbija pokušava da i dalje zadrži jasnu nezavisnost, te da je oblikuje u svoju spoljnu politiku.

– To ne odgovara američkoj strani. U tom smislu, može se videti jasan pritisak na Srbiju da prekine saradnju sa Ruskom Federacijom i da poštuje volju i odluke SAD.

Vrlo je važno za Amerikance da Srbija konačno „pusti“ Kosovo, te da ova teritorija konačno bude pod kontrolom američke administracije, a što Srbija i dalje ne čini.

Veoma je važna i činjenica što Srbija stoji sama uz podršku Rusije u toj odbrani – kaže Rudneva.

Ruski mediji navode da Vašington dosledno „stišće“ Srbiju, iskorištavajući trgovinsku i ekonomsku zavisnost od SAD, kao i vojnu moć, vukući niz nekorektnih političkih poteza prema Beogradu.

Srbija se suočava sa teškim izborom, jer su joj SAD praktično postavile ultimatum.

To je javno saopštio i predsednik Srbije rekavši da mu je predstavnik Stejt departmenta Hojt Brajan Ji saopštio: „Imaš to da poštuješ – ako ne poštuješ ti sam razmisli o posledicama , te da Srbija „ne dira u teritorijalni integritet Kosova“.

Svojim izjavama, ultimatum, mada u javnosti u nešto blažoj formi, Srbiji je saopšten i od ambasadora SAD Kajla Skota.

Ranije je pritisak SAD bio ograničen samo na komentare kongresmena, a sada Stejt Department aktivno radi u tom pravcu, direktno postavljajući ultimatume, i to u samom Beogradu.

Slične ultimatume SAD su postavljale i pred agresiju 1999. godine. Međunarodna situacija verovatno nikada neće postati stabilna, sve dok Vašington prati kurs spoljne politike izgrađen na sukobu sa Rusijom i nametanjem svoje volje drugim zemljama..

Profesor na Odeljenju za teoriju i istoriju međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Sankt-Peterburgu Evgenij Koloskov, komentarisao je moguće posledice oštre reakcije Srbije na zahteve Zapada, odnosno da se odluči između saradnje (dve stolice) sa Rusijom ili Zapadom.

– Za Sjedinjene Države, ova situacija nije nikako sređena. Za Srbiju, to je prilika da još više poboljša odnose sa Rusijom – rekao je ekspert.

Prema Koloskovu, u Rusiji će se takva saopštenja Srbije posmatrati veoma pozitivno.

S druge strane, napominje profesor, za Srbiju su moguće komplikacije u odnosima sa SAD, a mogući su i određeni pritisci na vlast u Srbiji.

(Mediji)

Share this post: