RUSIJA PRITISLA HRVATE: Dug Rusiji mora biti vraćen!

Ruski ambasador u Hrvatskoj Anvar Azimov izjavio je povodom situacije u Agrokoru da dug Rusiji mora biti vraćen.

„Nastavićemo u interesu EU i Hrvatske“

– Dug prema Rusiji i ruski novac moraju biti vraćeni Rusiji – kazao je Azimov.

Prethodno je o Agrokoru govorio u rukavicama i apelovao da se problem reši „u zajedničkom interesu svih strana, uključujući Sberbanka i VTB banka.

– Razgovori se nastavljaju, a Sberbanka je s pravom zabrinuta i nadamo se da će se u idućim danima politički čelnici Hrvatske dotaći ove teme – istakao je Azimov, dodajući da je zadovoljan jer će se „prvi put u 25 godina raspravljati o odnosima s Rusijom u kontekstu energetike“.

– Rusija ima najveću ulogu u snabdevanju Evrope gasom i naftom i tako ćemo i nastaviti u interesu Evropske unije i Hrvatske, nikada to nismo koristili kao instrument političkog pritiska.

Nadamo se poboljšanju odnosa s Hrvatskom na različitim poljima i dobro je da smo započeli politički dijalog nakon pauze koja je, nažalost, trajala deset godina – dodao je ruski ambasador.

„Rusi smatraju Hrvate pouzdanim partnerom“

Najavio je i da Rusija čini sve što može kako bi se rešio problem zagađenja vazduha u Slavonskom Brodu, kao i da će rafinerija u Bosanskom Brodu uskoro preći na plinski pogon.

– Postoje velike mogućnosti za ruska ulaganja u Hrvatskoj, a isto tako nadam se da će se stvoriti dobre okolnosti za hrvatske investitore u Rusiji, recimo u farmaceutskoj ili industriji kozmetike.

Kad se sankcije ukinu – a mi želimo da se to dogodi što pre – hrvatska hrana, mandarine ili riba ponovo će se naći na ruskom tržištu.

Ukidanjem sankcija Hrvatska će biti na velikom dobitku jer vašu zemlju Rusija tradicionalno smatra pouzdanim partnerom – zaključio je Azimov.

(Mediji)

Share this post: