RUSIJA PRVI PUT PORUČILA AMERICI: „Ako želite nuklearni rat – izvolite!“

Vladimir Putin

Vladimir Putin

Piše: Israel ŠAMIR

DA BI se prekinula ženska histerija, ponekad je korisno tresnuti gomilu tanjira o pod.

Kao što je svojevremeno uradio Hruščov kada je, dok je govorio u OUN, ispričao SAD priču o zagonetnoj „kuzkinoj majci“ (zapretio im – op. Fakti). SSSR, navodno, ima hidrogensku bombu – s nama nema hirova.

Tako je i sada Rusija odgovorila na američku histeriju – tresnula je o pod sporazum o preradi plutonijuma.

I odmah je u Sjedinjenim Državama nastupilo neko stišavanje. Oni su još juče nazivali Rusiju „država-otpadnik“, pozivali da se izbaci iz OUN, a američki političari se takmičili ko će bliže prići rubu nuklearne provalije.

Ali, evo, zazvonio je Putinov ultimatum. Ako hoćete da se Rusija vrati u režim kontrolisanog razoružanja – povucite svoje trupe iz Pribaltika i Poljske, ukinite sve sankcije i platite za njihove posledice.

Amerikanci su pošašavili zbog te drskosti. Oni veoma cene umešnost oružane ucene. Popustite – ili naručujte za sebe mrtvačke sanduke. Povećavali su uloge, nadali se da će Rusi reći kao što su sto puta govorili – „samo da rata ne bude“, i – povući se.

Prvi put za desetine godina njihova volja sudarila se sa čeličnom voljom Rusije. Je li rat? Uvek, molim! Smeju li strani vojnici da pocepaju mundire o ruske bajonete? Smeju!

Na vreme je doneta odluka da se napuste ropski sporazumi o nuklearnom oružju. Ostali su još sporazumi koji čekaju na red – o smanjenju nuklearnog naoružanja i ograničenjima za rakete.

Rusiji su te sporazume nametnuli timovi Gorbačova i Jeljcina.

Ovo nije prilika da sada diskutujemo šta je to bilo: izdaja interesa zemlje ili naivno verovanje dobrom ujki preko okeana, koji će pomoći ako bude dekomunizacije.

Istorija je pokazala da se Amerikanci prema sporazumima odnose po poznatom principu: „Ja sam vlasnik moje reči, mogu da je dam i mogu i da povučem“.

Oni nisu ostvarili nijedan sporazum, ako nije bio za njih povoljan. A od onda, od kada suizmerili Rusiju kao slabu – počeli su da krše sporazume. Oni su kršili i sporazum o likvidiranju plutonijuma.

Mogli su tako da se ponašaju i dalje, ali su poželeli da zaposednu Siriju. I tu su prekršili sporazum Lavrova-Kerija, na kojem se još nije bilo osušilo mastilo, prvo su – izbombardovali formacije sirijske armije, tobože greškom, a zatim – izveli monstruoznu provokaciju sa humanitarnim konvojem. Pokušali su da Rusima pripišu paljbu po konvoju, ali je istina isplivala.

Na kadrovima koje je emitovao VVS „sa lica mesta“ – jasno su vidljivi tragovi gorenja aluminijumske prašine, što po mišljenju stručnjaka može da ukazuje na primenu termobarične municije „Helfaer“ koju koriste američke bespilotne letelice „Predator“. Prisustvo upravo takve letelice zabeleženo je u okolini mesta događanja.

Odnosno, oni su uništili konvoj i pokušali da optuže Rusiju za ratni zločin.

Znajući da je Pentagon bio protiv bilo kakvog sporazuma sa Rusijom i da je taj sporazum zaključio predsednik Obama uprkos zahtevima ministra odbrane, možemo da kažemo: američka vojna vrhuška ne potčinjava se svom civilnom rukovodstvu i sama „gura“ u rat. A njene pozicije su jače – i državni sekretar Keri, već je počeo da se postrojava na liniji Pentagona i najljućih jastrebova.

Zbog čega su prekinuti diplomatski pregovori o Siriji?

Ovo je prvo objavljivanje te informacije.

SAD su predložile Rusiji, i to posle stradanja sirijskih vojnika od vatre saveznika i posle uništenja konvoja – da ponovo uvede jednostrano primirje i prekine operaciju u Alepu.

Rusija je i na to bila pristala, ali pod jednim uslovom – da bojovnici Nusre prestanu da se kriju iza leđa žena i dece i da izađu iz Alepa. Neka odu i sa oružjem – kud ih noge nose.

SAD su odbile, iako je to bilo u skladu sa sporazumom Lavrov-Keri o odvajanju bojovnika.

Ruskom stavu pridružio se i ambasador OUN u Siriji, de Mistura.

Sada se u Vašingtonu vode grozničave diskusije. Stari neprijatelj Rusije – Džon Makejn – poziva da se udari po Sirijcima i po Rusima, drugi jastrebovi zahtevaju da se bojovnicima daju prenosni PVO sistemi.

U „Njujork Tajmsu“ eksperti pozivaju na ratnu intervenciju, Čarls Lister iz Instituta za Bliski Istok izjavio je da Rusija nije u stanju da osujeti američku vojnu intervenciju i da će Amerika bez teškoća moći da potisne PVO Rusije – sisteme S-400, koji su raspoređeni u Siriji.

Međutim, kao otrežnjujući hladan tuš u SAD stižu vesti o proveri sistema odbrane civilnog stanovništva u Rusiji u slučaju nuklearnog rata.

Na njihovo povećavanje uloga, Rusija sa svoje strane povećava uloge.

Odvija se najveća igra pokera u istoriji čovečanstva – ko će se uplašiti i baciti karte?  Treba se nadati da neće Rusija koja je još tokom devedesetih na svojoj koži iskusila strategiju kapitulacije i verovanja u dobrotu Amerike.

Mislim da će ovoga puta američko rukovodstvo uvideti do koje je ivice provalije stiglo, da će se predomisliti i povući.

(za Fakti.org prevela Ksenija Trajković)

Share this post: