Ruska raketa izazvala paniku u SAD, ragovale vojska i NASA (VIDEO)

ruska raketa nosac satelita

Blještavi svetleći objekata viđen iznad Kalifornije izazvao je masovnu paniku širom američke zapadne obale preksinoć uveče a zbog pojave NLO-a američka vojska je pokrenula istragu.

Neidentifikovani leteći objekat je približno desetak minuta terorisao američku javnost, koja je u panici mogla samo da spekuliše o čemu se zapravo radi. Neobična pojava brzo se našla u centru pažnje društvenih mreža na kojima su objavljeni broji snimci neobične pojave.

Svedoci ovog događaja prijavili su da su videli veliku vatrenu loptu kako preleće visoko na nebu predveče oko 18 časova po lokalnom vremenu.

 

Preletanje onog za šta se u to vreme sunjalo da je meteor zabeleženo je od Ajdaha, preko Santa Barbare do Las vegasa, pre nego što je ušlo u atnmosferu i sagorelo iznad Arizone, prenosi portal CBS.

NASA je navodno primila veliki broj poziva vezanih za misterioznu vatrenu loptu zbog čega je Labaratorija za Raketni pogon i Svernoamerilka Odbranbena Komanda odlučila da prokrene istragu.

U utorak uvele, Strateška Komanda Ministarstva Odbrane SAD objavila je da su ustanovili poreklo neobične pojave i  da se radi o delu rakere ruske proizvodnje tipa SL-4.

Zvaničnici Ministarsta odbrane i Centra za Svemirske operacije, naveli su da su uklonili ostatke ruske SL-4 rakete sa spisaka potencionalnih pretnji od svemirskog otpada iz zemljine orbite, nakon njenog pada i sagorevanja iznad Arizone, time potvrdivši sa se radi o rusoj raketi a za dodatne informacije obavestili su građane da se obrate čelnicima ruske Federalne svemirske agencije „Roskosmos“.

Ispostavilo se da se radilo o raketi lansiranoj u ponedeljak, koja je nosila svemirsku letelicu Progres čije je odredište međunarodna svemirska stanica.

Ruska teretna bespilotna svemirska letelica Progres, spojila se u sredu popodne sa međunarodnom svemirskom stanicom donoseći zalihe astronautima.

Iz ruske svemirske agencije saopšteno je da je spajanje izvršeno u prvom pokušaju u 05:27 časova. Letelica „Progres“ lansirana je iz ruskog svemirskog kompleksa u Bajkonuru u Kazahstanu, noseći teret od 2,5 tona goriva, vode, hrane i ostalih potrepština.

Bilo je to prvo lansiranje modifikovane verzije „Progresa“, koji je bio u upotrebi duže od četiri decenije. Nova verzija, pod nazivom „Pogres MS“ Potpuno je digitalizovana i ima poboljšan sistem za sletanje, prenosi AP.

(sputniknews.com/Pravda)

Share this post: