Ruski analitičar: Putin nije iza ubistva Nemcova

nemcov-boris

Ruski politički analitičar Dmitri Babič smatra da iako je Boris Nemcov bio jedan od najvažnijih opozicionara, on je imao vrlo malo političkog uticaja.

On kaže da je tragična smrt Nemcova “veliki poklon za one koji mrze Putina na Zapadu“, jer će tako moći da krive Vladimira Putina.

“To je velika tragedija, ali sam siguran da Nemcov nikako nije bio pretnja Putinu. On nije imao nikakve šanse da osvoji izbore još od 1990. godine, kada je imao političkih uspeha. Tako da, reći da će njegovo ubistvo uticati na rusku politiku u Ukrajinu je preuveličavanje“, rekao je Babič.

Analitičar se osvrnuo na podatke iz prošlosti, kada su se dogodile slične situacije.

“Rekao bih da je u istoriji postojalo još ovakvih događaja. Kada je dolazilo do sukoba između Rusije i Zapada, članovi opozicije, ponekad i liberali, su ubijeni pod nerazjašnjenim okolnostima“, naglasio je Babič.

On je izjavio da je saglasan sa Mihajlom Kasjanovim, bivšim premijerom, da je veoma teško saznati ko stoji iza ubistva.

“Saglasan sam sa Kasjanovim da je teško utvditi ko se nalazi iza ubistva, ali mogu reći da je Putin poslednja osoba koja bi mogla da stoji iza toga i koja bi imala interes“, naveo je analitičar.

Kako Dmitri Babič naglašava, mediji sa Zapada igraju značajnu ulogu i ubistvo Nemcova stavljaju sajedno sa ratom u Ukrajini.

“Nemcov nije imao političke uspehe od 1990. godine, niti je bio popularan kod naroda. On nije bio uticajna ličnost, tako da su sada mediji sa Zapada odigrali značajnu ulogu. Oni okrivljuju Putina i Kremlj za rat u Ukrajini. Mislim da je to nepravedno“, zaključio je analitičar.

Podsećamo, danas će se održati marš u znak sećanja na ubijenog Borisa Nemcova. Kako su ruske vlasti javile, očekuje se da će učestvovati oko 50.000 ljudi.

Kako je juče ukrajinksi predsednik Petro Porošenko izjavio, opozicionar Boris Nemcov ubijen jer je planirao da otkrije dokaze o umešanosti Rusije u rat u Ukrajini.

Istražni komitet izneo prve verzije ubistva Nemcova

Istražni komitet izneo je prve verzije ubistva ruskog opozicionog političara Borisa Nemcova, koje idu od kriminala do političke provokacije, s tim da je taj čin bio dobro planiran, javila je Raša tudej.

Predstavnik Istražnog komiteta Vladimir Markin rekao je novinarima da nema sumnje da je taj zločin bio dobro isplaniran. Istraga je našla da je Boris Nemcov išao sa svojom prijateljicom u stan, koji se nalazi blizu mesta ubistva. Organizatori i egzekutori su dobro znali tu rutu“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, u razrešenje ubistva uključeni su najbolji detektivi i forenzičari, a slučaj se smatra prioritetom.

Preliminarni rezultati su pokazali da je političar ubijen iz pištolja „Makarov“. Stručnjaci su pronašli šest okvira municije kalibra devet milimetara na mestu ubistva.

Istraga je, nastavio je on, usmerena na ispitivanje svedoka i proučavanje razgovora preko mobilnog u oblasti mesta napada, i snimci video kamera obezbedjenja.

„Ubistvo bi moglo da bude i provokacija da se destabilizuje politička situacija u zemlji. Nemcov je mogao da bude izabran za neku vrstu „žrtve“ i to od strane onih koji ne oklevaju da iskoriste bilo koju metodu da bi postigli svoje političke ciljeve“, rekao je Markin.

„Postoje i izveštaji da je Nemcov primio pretnje zbog svog stava o ubistvu zaposlenih u Šarli ebdou u Parizu“, rekao je Markin i dodao da se istražuje i moguća veza ubistva sa građanskim ratom u Ukrajini.

Motivi, prema njemu mogu biti i poslovni, vezani za Nemcova, a i vezani za njegov lični život.

Nedaleko od mesta zločina pronađen je automobil korišćen u napadu. Ruski mediji su javili da je imao registarske tablice Ingušetije.

Markin je zamolio novinare da se ne povede za neproverenim informacijama.

To, se, prema njegovim rečima, delom odnosi i na taj automobil.

„Sve vrste proverenih informacija mogu da dodju iz zvaničnih izvora, a u ovom slučaju to je Istražni komitet koji je sada zadužen za slučaj“, rekao je Markin.

On je pružio uveravanje novinarima da će Istražni komitet, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Federalna služba bezbednosti, dati sve od sebe da reše slučaj.

Nemcov je ubijen u petak uveče oko 23.15 časova. U njega je ispaljeno najmanje sedam ili osam metaka dok je šetao mostom sa poznanicom koja je stigla iz Kijeva.

On će biti sahranjen u Moskvi, rekao je njegov bivši portparol Aleksandar Kotusov agenciji Tass i dodao da porodica još nije donela konačnu odluku o tačnom mestu i vremenu sahrane.

(RT,Tanjug,B92)

Share this post: