RUSKI ANALITIČARI: „Srbija igra zanimljivu igru“!?

Nemački političar Dejvid Mekalister, šef Odbora za spoljnopolitičke poslove u Evropskom parlamentu nedavno je izjavio da rast ruskog uticaja u Srbiji treba da bude ozbiljan problem za Evropsku uniju.

On smatra da se u Srbiji Rusija smatra za jednog od najvažnijih saveznika u zemlji.

– Moskva pokušava da izvrši masivan uticaj na medije, neke političare, kao i civilno društvo u Srbiji. Rusija vodi smišljenu politiku destabilizacije u ovoj zemlji. To je razlog za veliku zabrinutost – rekao je Mekalister.

On je dodao da, uzimajući u obzir sve gore navedeno, Brisel treba da poveća svoj angažman u politici Srbije i životu srpskog društva.

Prema ruskom novinaru i političkom komentatoru, Ilji Harlamovu, poruka Mekalisterove izjave je jasna.

– Oni žele da ostave Moskvu bez njenih tradicionalnih zona uticaja i prijateljskih odnosa sa regijama koje su istorijski, kulturološki i religijski bliske Rusiji. Srbija je jedna od takvih zemalja – rekao je Haralamov u izjavi koju prenosi Sputnik.

Rusija i Srbija imaju prijateljske odnose još od 19. veka kada je Srbija stekla nezavisnost od Otomanskog carstva. Rusija takođe deli stav Srbije o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Zemlje takođe razvijaju ekonomsku i vojnu saradnju.

Prema Harlamovu, zvanični stav Beograda ostaje nepromenjen, uključujući neutralan status, protivljenje sankcijama Rusiji i nameri da razvije odnose sa Moskvom.

– Rusija i Srbija aktivno grade vojno-tehničku, ekonomsku i humanitarnu saradnju. Beograd veze sa Moskvom smatra za prioritet. To je glavobolja za Brisel – istakao je ovaj novinar.

Srbija je kandidat za prijem u članstvo EU od 2012. godine. U međuvremenu, 2014. godine, srpska vlast je potpisala sporazum o strateškom partnerstvu sa Moskvom.

Ruski nezavisni politički analitičar Aleksandar Safronov je objasnio razloge zabrinutosti evropskog parlamenta zbog partnerstva Rusije i Srbije.

– Evropska unija treba da pronađe novac za svoj spoljnopolitički program i objasni svoje troškove. Zato oni daju tako bučne izjave. Naravno, Moskva je suparnik Briselu na Balkanu. Srbija je strateški partner Rusije. Ova politička, ekonomska i diplomatska borba traje nekoliko vekova – rekao je Safonov.

On je ukazao da će odnosi između Moskve i Beograda ostati stabilni.

– Srbija sada igra veoma pametanu dugoročnu igru, uzimajući geopolitičku prednost i od Rusije i od EU. U tom kontekstu, stav Vlade Srbije je za svaku pohvalu u smislu njihovih nacionalnih interesa. Što se tiče Moskve, njoj odgovara status kvo.

S druge strane, izborna kampanja je u toku u Srbiji. Ipak, mislim da će bilateralni odnosi Moskve i Beograda ostati stabilni – rekao je ruski ekspert.

(Agencije)

Share this post: