RUSKI GENERAL ODGOVORIO NA PRITISKE NA SRBIJU: Svi su čekali ovu reakciju RUSA!

Sjedinjene Države i Srbija će održati zajedničke vojne vežbe.

Vojni stručnjak iz Moskve Vladimir Bogatirjev je izrazio mišljenje da Amerikanci aktivno pokušavaju da oslabe saradnju Beograda i Moskve i da Srbiju na svaki način uvuku u NATO, ali i da Srbi neće prodati Rusiju.

U vežbama će učestvovati dva transportna aviona C-130J, kao i 100 američkih padobranaca.
General SAD Tod Volters je rekao da je nastavak napetosti na Balkanu i povećana pažnja Rusije prema Srbiji „izazov“, ali da SAD i NATO nameravaju to da „reše“.

Po pitanju vojne saradnje sa drugim zemljama, Srbija se zvanično pridržava politike neutralnosti. Vlasti u zemlji su više puta saopštile da ne nameravaju da se pridruže Severnoatlantskom savezu.

Međutim, u 2016. godini Srbija je ratifikovala Individualni partnerski akcioni plan, dobivši na taj način status kao jedan od glavnih partnera NATO-a, izvan saveza.

Istovremeno, Srbija gradi vojnu saradnju sa Rusijom, uključujući i učešće u zajedničkim vojnim vežbama, što izaziva otvoreno nezadovoljstvo u Sjedinjenim Državama, prenose RIA Novosti.

General-major u rezervi, predsednik upravnog odbora Nacionalne asocijacije udruženja rezervnih oficira Oružanih snaga Ruske Federacije, Vladimir Bogatirjev saopštio je da Sjedinjene Države najaktivnije guraju Srbiju u savez sa NATO.

– SAD daleko imaju najaktivnije načine, te svakodnevno, i to uporno na diplomatskom, vojnom i svakom drugom nivou vrše snažan pritisak na zemlje NATO, EU i direktno na Srbiju kako bi se oslabio naš odnos sa Srbijom, uključujući i vojnu sferu.

Taj pritisak je usmeren na stvaranje uslova za postepenu tranziciju Srbije od bliskih i dobrih odnosa sa Rusijom, ka savezništvu sa SAD i NATO.

Tako su postavili zadatak.

Ali mislim da sadašnje rukovodstvo Srbije nije spremno da se odlučno kreće ka približavanju zemljama koje su ih više puta izdavale u istoriji, otvoreno i besramno uništavale stanovništvo, infrastrukturu i sve što je povezano s ovom zemljom – naglašava Vladimir Bogatirev.

(Mediji)

Share this post: