Ruski razarač „Smetljivij“, koristio oružje kako bi izbegao sudar sa turskim brodom

razarac rusija brod raketa krstareca kalibar

Novi incident dogodio se između Rusije i Turske kad je, prema navodima ruske strane, ruski brod morao da koristi oružje kako bi izbegao sudar sa turskim brodom.

Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, posada ruskog razarača „Smetljivij“ bila je primorana da koristi vatreno oružje i ispali hice upozorenja kako bi sprečila sudar sa turskim ribarskim brodom u severnom delu Egejskog mora.

„13. decembra 2015. godine posada ruske broda „Smetljivij“ sprečila je sudar sa turskim brodom 22 kilometara od grčkog ostrva Limnos u severnom delu Egejskog mora“, navodi rusko Ministarstvo odbrane.

Nakon incidenta u Egejskom moru, zamenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov je u ministarstvo pozvao vojnog atašea turske ambasade u Rusiji.

Kako se navodi u saopštenju, posada ruskog broda uočila je turski brod koji se približava na udaljenosti od oko jednog kilometra.

„Turski brod nije odgovarao na radio kontakt, kako ni na svetlosne signale. Hici upozorenja su ispaljeni kad se turski brod približio na udaljenost od oko 600 metara kako bi bio izbegnut sudar“, navodi se u saopštenju.

Dalje se dodaje da je turski ribarski brod nakon toga odmah promenio pravac.

Pre samo tri nedelje, turski avioni oborili su ruski vojni avion tipa Su-24 na granici Turske i Sirije. Turska strana tvrdi da je ruski avion ušao u vazdušni prostor Turske, dok Moskva ističe da je avion oboren u vazdušnom prostoru Sirije.

(Sputnik)

Share this post: